dunszt.sk

kultmag

Médiumok keveredése és feminizmus – a magyar származású Rose Feller művészete

Rose Feller, születési nevén Szűcs Rózsa 2008-ban költözött az Egyesült Királyságba, ahol képzőművészetet tanult. Szürrealista és absztrakt műveiben a női tapasztalatot igyekszik megragadni, alkotás során pedig számos médiumot felhasznál: olajfestéket, újrahasznosítható és organikus anyagokat, mint például tojáshéjat.

Újabban a mesterséges intelligencia technológiájával is kísérletezik, amely – elmondása szerint – a legmegfelelőbb eszköz arra, hogy reprezentálja álmait. 2019-es, The Archaeology of the Moon című sorozata is olyan alkotásokat tartalmaz, amelyek különféle alapanyagokból, más-más technikák alkalmazásával készültek. A képek témája a szerelmi kapcsolatokban tapasztalt illúzió és csalódás.

Denise Carvalho műkritikus szerint Feller munkássága sokkal inkább az arte povera művészeti irányhoz hasonlítható, mintsem „az absztrakt expresszionizmus hímsoviniszta retorikájához”. „Művészetében fontos a szexualitás, visszahozva azt a női szerepet, amelyet részben eltöröltek a családokban máig erősen meglévő, anyaságról alkotott esszencialista világnézetből. Feller munkáiban a szexualitás szabadságjog, nem politikai kérdés, hanem egy ősi jog, amely az élet utáni vágyból indul ki (…).” – folytatja Carvalho.

Rose Feller jelenleg is az Egyesült Királyságban él, Gloucestershire-ben kiállítótermet nyitott Agartha Art Gallery néven, ahol saját alkotásai mellett más kortárs művészek munkáit is bemutatja.

Feller alkotásai és az eredeti cikk az Artnet oldalán tekinthető meg.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket