dunszt.sk

kultmag

Új program segítségével megtapasztalható Kandinszkij szinesztéziája

Az orosz absztrakt festő, Vaszilij Kandinszkij szinesztéziás volt. Ez egy olyan mentális jelenség, amely során több érzékszervi érzet kapcsolódik egybe, így a számok, betűk, formák és hangok színekben fejeződnek ki. Kandinszkij is képes volt hallani a színeket: a sárgát a trombita, a pirosat a zongora, a kéket pedig az orgona szólamaiként érzékelte.

„A szín a billentyűzet – magyarázta a festő. – A szem a kalapács. A lélek pedig a zongora a sok húrjával. A művész az a kéz, amely szándékosan rezgésbe hozza a lelket egy-egy billentyű által.”

A Google Arts & Culture és a párizsi Pompidou Központ együttműködésével létrejött a Play a Kandinsky nevű online program, amelynek segítségével az orosz festőhöz hasonlóan mindenki megtapasztalhatja a szinesztézia jelenségét, a hangokat ezúttal színekkel és formákkal is érzékelve.

A projekt során Kandinszkij színelméletét és 1925-ös, Sárga-vörös-kék című festményét használták alapul, hogy a gépi tanulás (ML) módszerével kiderítsék, milyen dallamokat hallhatott a művész festés közben. A programban a festményen található színekhez és formákhoz különböző érzelmeket és zenei szólamokat társítottak. Ezekre az elemekre rákattintva eltérő hangszerekből származó dallamok hangzanak fel, amelyekből az érdeklődök megkomponálhatják saját szimfóniájukat, hasonlót ahhoz, amely Kandinszkij fejében is szólhatott.

Az eredeti cikk az Open Culture odalán olvasható.  

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket