dunszt.sk

kultmag

Megérkezett a Vonnegut életéről szóló film előzetese

Kurt Vonnegut a 20. századi amerikai irodalom egyik legjelentősebb alakja. Írt szatírákat, sci-fiket, társadalomkritikákat, könyveit pedig a saját maga készített gunyoros rajzokkal illusztrálta. Munkássága mellett élete is fordulatos volt: 1943-ban belépett a hadseregbe, egy évvel később német hadifogságba került, és egy drezdai gyárban kényszerítették munkára. A város bombázása után Vonnegut megmenekült, de a háború eseményei, és a Drezdában átélt borzalmak egész életére és művészetére hatással voltak.

Lánya, Nanette szerint apja „elakadt az időben”, és minden bizonnyal poszttraumás stresszhez hasonló betegséggel küzdött. „Azért írt, hogy megmentse saját életét”, de amikor megérkeztek a vietnámi háborúról szóló hírek, a pacifista nézeteket valló Vonnegut „elvesztette a türelmét”. „Látta a halottak számát – folytatja Nanette. –, és azt, hogy ezeket a gyerekeket átverték és a halálba küldték. Azt hiszem, ez sarkallta arra, hogy kimondja véleményét.”

Az íróról szóló új, Unstuck in Time című dokumentumfilm ezúttal bemutatja nemcsak Vonnegut életét, de azt is, „kimondott véleményével” milyen jelentős hatást gyakorolt az amerikai olvasókra. A produkció rendezője, Robert Weide huszonhárom évesen, még kezdő filmkészítőként kereste fel a szerzőt a film ötletével.  A két férfi között szoros barátság alakult ki, és az elkövetkező huszonöt évben, egészen Vonnegut 2007-es haláláig, Weide filmre vett minden beszélgetést, amelyet a szerzővel folytatott. Az így elkészült dokumentumfilm átfogó képet ad Vonnegut életéről „az Indianapolisban töltött gyermekkorától kezdve a hadifogolyként szerzett tapasztalatain át az irodalmi hírességként való felemelkedéséig (…). Mindez pedig Vonnegut és Weide szoros barátságán keresztül.”

A produkció közel negyven évig készült, és a „többé-kevésbé hagyományos dokumentumfilmből” Vonnegut bizalmas és őszinte portréjává vált.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket