dunszt.sk

kultmag

Modern technológia a horror világában

Az 1980-as és ’90-es években a horrorfilmek Marvel-szintű népszerűségnek örvendtek. Péntek 13, Rémálom az Elm utcában vagy Halloween – tömegesen jelentek meg ezekhez hasonló filmek és sorozatok. Borzasztóan szórakoztatóak voltak, remek okot szolgáltattak arra, hogy a sötétben sikoltozzunk a barátainkkal. Egyben menekülésként is szolgáltak: katarzis a vérben lubickoló feszültségoldáson keresztül.

Aztán 1996-ban egy telefonhívás mindent felforgatott. A Sikoly meta-narratívája bevésődött a popkultúra tudatába, és azóta is minden idők egyik legtöbb bevételt hozó slasher franchise-a. Most, 2022-ben érkezik az ötödik rész, és bár a Sikoly bővítése soha nem rossz ötlet, nehéz nem elgondolkodni azon, hogy a franchise legjobb rémítő pillanatai megismételhetők-e olyan időszakban, amikor a tinédzsereknek okostelefonjuk van.

A ’90-es évek közepén az emberek csak felvették az otthoni telefonjukat valahányszor az csörgött, és nagyon kevesen rendelkeztek hívóazonosítóval. A hátborzongató hívás minden alkalommal sikert jelentett. Otthoni biztonsági rendszerek léteztek ugyan, de ezek nem az internetre kötött, mindenlátó szemek voltak, mint manapság. Ha a kamerák minden lehetséges bejáratot figyelnek, leselkedhet valaki az árnyékban? Sajnos a válasz igen.

A gyilkosok kreativitásán áll vagy bukik az egész. Míg az okostelefonok azt jelentik, hogy senkinek sem kell felvennie a vezetékes telefont, azt is jelentik, hogy mindenki nyomon követhető. És azok a biztonsági kamerák és fényszabályozó alkalmazások? Feltörhetőek. Úgy tűnik, ezen a ponton válik az új Sikoly is hidegrázóvá. A film kétperces előzetesében egy fiatal nőt látunk, amint lázasan küzd otthona intelligens záraival, melyek az ő védelmére szolgálnának. Ahogy bezárja őket, az ismeretlen helyen leselkedő gyilkos azonnal hatástalanítja őket. Elveszíti az uralmat a helyzet felett, elönti a pánik, és összeomlik minden biztonságérzete.

Ez emlékezteti a nézőket is arra, miért volt olyan tökéletesen félelmetes a Sikoly gonosza: mert ember. Egyedüli képességei a kütyükből fakadnak, ami sokkal hihetőbbé teszi – és sokkal rémisztőbbé. Tehát ha az emberi szörnyeteg magához ragadja a modern technológiát, milyen borzalmakat okozhat? Tudjuk, hogy a technológiával már számtalanszor visszaéltek.

 Az eredeti Sikoly tökéletes 1996 társadalmának. De ahhoz, hogy most újraélesszék, sokkal okosabbnak kell lennie. Az viszont már önmagában is jesztő, amibe a film belecsapott – vannak szörnyek, akik mindennap közöttünk sétálnak. A hivatalos poszter mindent elárul: mindig olyan valaki az, akit ismersz. Egy kísérteties emlékeztető arra, hogy a gyilkos lehet osztálytárs, partner, barát.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket