dunszt.sk

kultmag

Hans Zimmer legszokatlanabb szerzeménye

A Denis Villeneuve által rendezett Dűne az idei év legnagyobb mozis kasszasikere. Mick LaSalle filmkritikus úgy véli, Zimmer zenéje elengedhetetlen volt ehhez a sikerhez: „Ha szereted a zenéjét, akkor valószínűleg a film is tetszeni fog. Ha viszont utálod, akkor nem fogod élvezni a Dűnét sem.”

Zimmer elérte, hogy szerzeményével „valami furcsa és ismeretlen érzést keltsen”, gondoskodva arról, hogy a nézők „soha ne tudják elfelejteni, egy teljesen ismeretlen univerzumot néznek”.  A zeneszerző stúdióeffektekkel és a hagyományostól eltérő hangszereléssel teremtette meg ezt a sajátos atmoszférát, elmondása szerint azonban egy bizonyos elemhez ragaszkodott:

„Végig arra gondoltam, hogy bárhol is leszünk a jövőben, a technológia miatt a hangszerek változni fognak, sokat fogunk kísérletezni, de az egyetlen dolog, amely megmarad majd, az az emberi hang, ebből pedig nagyon sok van.”

A Dűne filmzenéjében az ausztrál énekesnő, Lisa Gerrard hangja hallható, aki „magától találta ki ezt a nyelvet, teljesen a sajátja. Meglehet, hogy a jövőből van, de az is, hogy egy másik világból”.

Zimmer legújabb szerzeménye ugyanakkor nagyon hasonlít ahhoz, amit az 1988-as Esőemberhez írt. 2008-ban így nyilatkozott róla a zeneszerző: „Raymond karaktere valójában nem tudja, hol van. A világ teljesen más az ő szemében. Akár a Marson is lehetne. Szóval miért ne találjunk ki zenét egy olyan világhoz, amely nem is létezik?”

Ehhez hasonlóan a Dűne is egy olyan újszerű univerzumot mutat be, amely lehetőséget nyújt a kísérletezésre, így a produkcióban a megszokottól eltérő dallamok csendülnek fel. „Úgy éreztem, van valami felszabadító abban, hogy elszakadhatok a nyugati zenei hagyománytól.” – tette hozzá Zimmer.

A zeneszerző kreatív hangszerhasználatát a New York Times kritikusa, Darryn King összegezte: „A szintetizátorok mellett hallani (…) indiai bambuszfuvolát, ír sípot, a Zimmer által anti-groove-nak  nevezett dobot, gitárok torzított, szeizmikus dübörgését (…) és csellót.” Az eredmény pedig „lehet, hogy Zimmer egyik legszokatlanabb és legprovokatívabb alkotása”.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket