dunszt.sk

kultmag

Damon Galgut díjnyertes regénye

Damon Galgut elnyerte a Booker-díjat egy fehér dél-afrikai családról szóló regényéért. A bírák külön kiemelték, hogy a The Promise „látványos bemutató arról, hogy egy regény miképp képes újszerűen láttatni és elgondolkodtatni”, és a művet William Faulkner és Virginia Woolf munkáihoz hasonlították. Ez az első alkalom, hogy Galgut elvitte az ötvenezer fontos díjat, annak ellenére, hogy korábban kétszer is bekerült a szűkített listára. Ez a kilencedik, és hét év után az első regénye.

JM Coetzee és Nadine Gordimer után ő a harmadik dél-afrikai, aki elnyerte a rangos díjat. A regény a Swartokat követi figyelemmel, egy fehér dél-afrikai családot, akik egy farmon élnek, négy egymást követő temetés szűrőjén át, amelyek mindegyike más-más évtizedben zajlik. A regény címe egy a család által tett ígéretre utal, melyet az évek során képtelenek megtartani: hogy otthont adjanak a feketebőrű nőnek, aki egész életében nekik dolgozott.

A regény a Booker-bírák szerint „erős, egyértelmű kommentár Dél-Afrika és magának az emberiségnek a történelméhez, amely leginkább a következő kérdésben foglalható össze: létezik-e igazi igazságosság ezen a világon?”

„Egy rendkívüli történetet – az elmúlt 40 év dél-afrikai történelmét – gazdag témákkal ötvözi egy hihetetlenül jól kidolgozott csomagban” – mondta a bírák elnöke, Maya Jasanoff történész. „Mielőtt elkezdtünk volna beszélni az egyes szóba jöhető címekről, szélesebb körű vitát folytattunk arról, hogy szerintünk mitől válik egy könyv nyertessé. Az egyik bíró különbséget tett a nagyon jó és a nagyszerű között. Számomra a The Promise-nak sikerül összehoznia a nagyszerű történetmesélés tulajdonságait – ez egy olyan könyv, amelyen sokat kell rágódni –, elképesztő figyelemmel a szerkezetre és az irodalmi stílusra. A könyv minden egyes elolvasásával valami újat tárt fel.”

A díj átvételekor Galgut azt mondta: „Ez egy nagyszerű év volt az afrikai irodalom számára. A díjat mindazon elmondott és elhallgatott történetek nevében szeretném átvenni, amelyeket írók hallottak és nem hallottak arról a figyelemre méltó kontinensről, ahonnan származom. Remélem, az emberek most egy kicsit komolyabban veszik az afrikai irodalmat.”

Galgut elmondása szerint fontos volt számára, hogy a könyv vicces legyen. A regény ugyanis „temetés, halál, pusztulás és hanyagság súlyos témáival foglalkozik… Nem hiszem, hogy szerettem volna négy évet egy olyan könyv megírásával tölteni, ami lehúz. A humor lehetővé tette számomra, hogy a dolgok emberi oldaláról írjak, mert a könyv valójában nem a halálról szól, hanem az élőkről.”

Bea Carvalho, a Waterstones szépirodalmi részlegének vezetője elmondta: „Nagyon örülünk, hogy Damon Galgut nyerte az idei Booker-díjat. A The Promise erős és megható – igazi irodalmi remekmű egy hatalmas szakértelemmel rendelkező szerzőtől, amely modern klasszikussá válik. Örülünk, hogy ezzel a nagyon megérdemelt győzelemmel még több olvasót ismerhet meg ez a rendkívüli szépirodalmi mű, és általában Galgut csodálatos írása.”

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket