dunszt.sk

kultmag

40 év után új albummal tért vissza az ABBA

A svéd együttes 1974-ben vált népszerűvé, amikor a Waterloo című slágerükkel megnyerték az Eurovíziós Dalfesztivált, sikerük pedig egészen 1982-es felbomlásukig töretlen volt: összesen 40 millió albumot adtak el, és tizenhét daluk került a zenei toplisták élére. Idén augusztusban, közel negyven év kihagyás után bejelentették az ABBA visszatérést. Új, Voyage című albumuk november 5-én jelent meg.   

A zenekar zongoristája, Benny Andersson szerint a visszatérés, amelyet már 2018-tól terveztek, nem volt egyszerű, ezért a dalok felvétele előtt nagyon ideges volt. „Öt perccel azelőtt, hogy [Agatha és Anni-Frid] megérkezett volna a stúdióba, arra gondoltam: meg kellett volna kérdeznem, tudnak-e még énekelni ‒ mesélte Benny. – De tudtak, és tudnak is, ami a lemez hallgatása közben ki is derül.”

Az új album hangzásvilágban tökéletesen illeszkedik az ABBA örökzöld slágereihez, egyensúlyt teremtve ezzel régi és új között. Így például a Just a Notion című dal nyitó szólamai nagyon hasonlítanak a Waterloo ismert melódiájához, mintegy visszaidézve azon szerzeményüket, amely elhozta számukra a világhírnevet. „Soha nem figyeltük a mai slágerlistákat – nyilatkozta Björn Ulvaeus, az együttes gitárosa. – Egyszerűen úgy döntöttünk, megpróbáljuk a tőlünk telhető legjobb dalokat megírni.”

A lemez ugyan vegyes fogadtatást kapott mind a zenei kritikus, mind a közönség részéről, de a legtöbb rajongó – legyen régi vagy új – az évtized legizgalmasabb visszatéréseként tekint rá.  

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket