dunszt.sk

kultmag

George Harrison és Ringo Starr eddig ismeretlen dala került elő

1968-ban a Beatles a Hey Jude című dalon dolgozott a londoni Trident Studiosban. A felvételek közötti szünetben az énekes, Ashish Khan és dalszövegíró-producer, Suresh Joshi megkérdezte a két Beatles-tagot, Harrisont és Starr-t, nincs-e kedvük közreműködni egyik szerzeményük munkálataiban.

Az így elkészült, Radhe Shaam című dal végül sosem jelent meg, és Joshi csupán ötven évvel később, a járványhelyzet miatti lezárások idején bukkant rá újra birminghami otthonának padlásán. „Többször előkerült, aztán megint elveszett… a lockdown most hirtelen áldássá vált.” – nyilatkozta a producer.

Joshi azt is elárulta, hogy a dalt a hindu istenről, Krisnáról nevezték el, de ezen kívül több más hithez tartozó elem is megtalálható benne: „A világ vallásainak egyfajta kombinációja ez a szerzemény, azt sugallva, hogy mindannyian egyek vagyunk, egy közös céllal.”

A Beatles tagjaira, különösen Harrisonra nagy hatást gyakorolt az indiai kultúra és filozófia, ezért örömmel segédkezett a Radhe Shaam felvételében. Paul Parry, a liverpooli Beatles Museum vezetője szerint „Ringo és George stílusa egyértelműen felismerhető” a dalban, mintegy új oldalukról mutatva be a két zenészt. „Tudomásom szerint ez a leghosszabb gitárszóló, amit George Harrison előadásában eddig hallani lehetett.” – folytatta Parry.

Az előkerült felvételt először a BBC Radios adásában játszották le, majd a Beatles Museum száz fős közönsége is meghallgathatta. „Szinte spirituális élmény volt – tette hozzá Parry. – Minden Beatles-rajongó karja libabőrös lett a dal hallgatása közben.”

A Radhe Shaam megjelenéséből származó bevételt jótékony célra fordítják. „Az emberekre hagyjuk, George is ezt szerette volna” – mondta Joshi.

Az eredeti cikk a Guardian és a Deutsche Welle oldalán olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket