dunszt.sk

kultmag

Doctor Strange és a mérgező férfiasság vádja

A héten az Esquire-nak adott interjúban Benedict Cumberbatch meglepő módon felfedte, hogy a kezdetekben egyáltalán nem volt biztos abban, hogy elvállalja-e Doctor Strange szerepét a Marvel-moziverzumban. „Kicsit kétségeim voltak ezzel kapcsolatban, már csak a képregények alapján is” – mondta a színész. „Azt gondoltam: Ez egy nagyon régies, szexista karakter.”

Nyilvánvalóan a stúdió végül eladta neki a nagyképernyős Strange-ről alkotott elképzelését. És valóban, az arrogáns alfahím orvos, akivel először a 2016-os Doctor Strange-ben találkozunk, elég gyorsan átalakul egy szent figurává, akinek egyetlen érdeke, hogy a nagyobb jót szolgálja, és bármi áron megmentse az emberiséget.

Éppen ezért volt olyan meglepő, hogy a hamarosan megjelenő Pókember: Nincs hazaút előzetese alapján Strange láthatóan visszatér régi önmagához. Annyira szokatlannak tűnik ez az ábrázolásmód, hogy egyesek már azt feltételezik, hogy Strange új verziója a sötét oldalra fordulhatott. De talán nem kell meglepődnünk. Mert aligha ez az első alkalom, hogy a Marvel megmutatja nekünk azt az arrogáns férfihőst, akit a hübrisz következményei nyomtak le.

Először Robert Downey Jr. Vasembere volt az, aki saját önteltsége miatt úgy gondolta, hogy egy csúcstechnológiás védelmi gátat tud építeni, hogy megakadályozza az idegenek megszállását, de nem vette észre, hogy az említett intelligencia tudatára ébredhet, és teremtője ellen fordulhat. Aztán ott volt Thor, akinek újra és újra meg kellett küzdenie saját eposzi kudarcainak következményeivel, Asgard elpusztulásától egészen családja haláláig. Úgy tűnik, Strange lesz most a következő túlságosan nagyratörő hím.

Említésre méltó, hogy a hibázás nagymértékben része a Marvel-hős DNS-ének. Amikor a képregénykiadó az 1960-as években a DC riválisává vált, ennek egyik oka az volt, hogy szuperhőseinek nagyon is valóságos és emberi hibái voltak a régimódi, foltosabb aranykor figuráihoz képest, mint például Batman, Superman és Wonder Woman. Ennek ellenére kezd úgy tűnni, hogy a Marvel kifejezetten szereti a mérgező férfiasságról szóló történeteket, és folyamatos eltökéltséggel térnek vissza hozzá.

Ha több mint egy évtizednyi történetmesélés után ez az a hely, ahol a Marvel találja magát, akkor talán érdemnek számít, hogy összetettebb képet mutat be az emberi viselkedésről, mint bármelyik nagy képernyős fantasy sorozat előtte.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket