dunszt.sk

kultmag

Kner Piroska szakácskönyvét életében nem adta ki a Kner Nyomda, a Magvető Kiadó most bepótolta

Egy különleges „kettős könyvet” jelentet meg a Magvető Kiadó. Kner Piroska receptkönyve több mint száz évet várt a megjelenésre, miközben ő maga is feledésbe merült: kalandos életútjának Parti Nagy Lajos állít emléket. Kner Piroska a Gyomai Kner Nyomda alapítójának, Kner Izidornak volt a legfiatalabb húga. 1877-ben született Gyomán, háziasszonyként élt Rákosligeten.

1915-ben írt egy szakácskönyvet, ám hiába remélte, hogy a családi kiadónál megjelenik, valamiért az mindig elmaradt.

Az első világháború és az azt követő válságos időszak aztán végképp elsodorta a megjelenést, amikor a spórolós szakácskönyvek ideje jött el. Kner Piroska kézirata a rákosligeti ház padlására került, majd évtizedekkel később a ház új tulajdonosa találta meg. A gyomai Határ Győző Városi Könyvtár és a Magvető közös vállalkozásában most végre megjelent a szakácskönyv, amely ma is tökéletesen használható, a levesektől vezet végig a desszertekig és a befőzésig.

Hogy „igazságot szolgáltassanak” Kner Piroskának, Parti Nagy Lajos egy kísérő könyvben idézi meg élete fontosabb mozzanatait a családi levelezés és más dokumentumok alapján. A két könyvet Kner Antikva betűkből, Kozma Lajos díszítőelemeit felhasználva tervezte Pintér József, és a Gyomai Kner Nyomda nyomtatja, ahogy annak idején történhetett volna – olvasható a Magvető Facebook-oldalán.

Az Árnyékporocska című kötet itt megrendelhető.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket