dunszt.sk

kultmag

Emily Ratajkowski debütáló kötete

A média egyik kedvencének számító modell, Emily Ratajkowski arca bejárta a világot. Ezúttal teljesen más területen próbálja ki magát: most jelent meg első esszékötete My Body címmel. Ratajkowski nyers őszinteséggel számol be arról, hányszor és milyen módon éltek vissza szépségével a férfiak. Amint arról a Buying Myself Back című esszében beszámol – amely talán a legjobb darab jól átgondolt könyvében –, egy Richard Prince nevű művész nyilvánosságra hozta az egyik Instagram-képét az úgynevezett „Instagram-festmények” sorozatában, amely „Instagram-bejegyzések képeiből áll… nyomtatva túlméretezett vászonra”. A fotó visszaszerzéséhez Ratajkowskinak meg kellett vásárolnia a műalkotást; így végül abban a bizarr helyzetben találta magát, hogy saját magát vásárolta vissza.

Ez nem egy olyan probléma, amellyel a nők többsége napi szinten szemben találja magát. A kötetben viszont nem az a feltűnő, hogy egy neves szupermodell negatív élményei mennyire különböznek a többi nőétől, hanem az, hogy mennyire folyamatosak, mennyit ismétlődnek. A My Body inkább egy nem lineáris memoárként határozható meg, mintsem egymástól független esszék gyűjteményeként.

Sok megemlített emlék visszamutat fiatalkori éveire. Felidézi Britney Spears iránti rajongását, gyermekkori otthonát, és mindenekelőtt a különféle romantikus érdekek és munkaadók által okozott könyörtelen tárgyiasítást. Meglepő, hogy Ratajkowski úgy döntött, hogy ennyi teret szentel a viszonylag gyakori és hétköznapinak mondható megjegyzéseknek, ahelyett, hogy a híressé válása során elszenvedett egzotikusabb emlékekre összpontosítana. Azonban épp ez az ismerős hangulat teszi olyan értékessé a könyvet.

A My Body anekdotái azt hangsúlyozzák, ami mindig igaz, ha gyakran burkoltan is: hogy a nők nem tudnak sem teljesen elmenekülni, sem olyan testben élni, amelyet a férfiak nem akarnak valamennyire kisajátítani. Bár Ratajkowski felfogja, hogy vonzereje a hatalom egy formája, azt is megérti, hogy „bármilyen befolyást és státuszt szereztem is, csak azért kaptam, mert vonzódtak hozzám a férfiak”.

Mindazonáltal, minden tudatosság ellenére, Ratajkowski felhagy az elidegenedés teljes következményeinek feltárásával. Már maga a „visszavásárlom magam” kifejezés is azt feltételezi, hogy a női test olyan termék, amelyet a férfi vásárlók csábítására terveztek. Megjelenését egy eladható termékként kezeli, egy árucikként, melyet „örökölt” anyjától, akár egy ékszert. És bár ő azt állítja a könyvben, hogy szépségéért nem tett semmit, a modell eddigi interjúiból kiderül, hogy megjelenése mögött kemény munka áll.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket