dunszt.sk

kultmag

A Led Zeppelin által lopott bluesdalok

A 20. századi zene történetéhez hozzátartozik, hogy a művészek előszeretettel és rutinosan loptak egymástól riffeket és dalszövegeket, így nem meglepő, hogy a blues hagyományai fokozatosan átkerültek az egyre népszerűbbé váló rock and rollba – írja az Open Culture. A kor leghíresebb brit rockbandái is előszeretettel nyúltak a blueshoz, de nem mindig jelölték meg, hogy dalaik forrása valójában más előadóktól származik.

A Led Zeppelin az évek során megannyi bírósági ügyben vett részt plágium vádja miatt. A Rolling Stone magazin egyik cikkében listázta az együttes azon slágereit, amelyeket más szerzőktől loptak. A rockbanda tagjai nem egyszer nyíltan is bevallották, hogy átvettek dalokat, amelyeken módosítottak egy kicsit, majd kizárólag magukat jelölték meg a hangszerelésnél.

A legutóbbi bírósági eljáráson Jimmy Page 1993-as, Guitar Worldnek adott interjúját idézték: „Ami engem illett, mindig igyekeztem valami újat vinni mindenbe, amit csináltam. Mindig ügyeltem arra, hogy egy más verziót találjak ki. Ami azt illeti, a legtöbb esetben szerintem nem is lehet tudni, mi volt az eredeti forrás. Talán nem minden esetben, de a legtöbben biztosan. Ezért leggyakrabban a dalszöveg adja az összehasonlítás okát. Robertnek kellett volna átírnia őket, de ezt nem mindig tette meg. A számok gitárrészei miatt nem tudtak elkapni minket, a dalszövegnél azonban sikerült.”

A bíróság szerint a gitáros vádaskodása „nem volt tisztességes Planttel szemben”, mivel „Page rendszeresen vett át teljes zenei kompozíciókat anélkül, hogy forrásmegjelölésre sor került volna”. Így például perbe fogták a Led Zeppelin egy másik dala, a The Lemon Song miatt is, amelyhez felhasználta Howlin Wolf Killing Floor című slágerét.

Az író, Barney Hoskyns  Led Zeppelin IV című könyvében foglalkozott a témával. Úgy véli, Page, ha lehetősége adódott rá, mindig az énekes Robert Plantet hibáztatta. Hoskyns már Plant véleményét idézi a Whole Lotta Love című daluk botránya kapcsán: „Szerintem amikor Willie Dixon bekapcsolta a rádiót Chicagóban, húsz évvel bluesa megírása után, azt gondolta: »Ez az én dalom!« Amikor mi átdolgoztuk, mondtam is Jimmynek, »Hé, ez nem a mi saját számunk«, mire azt felelte, »Fogd be, és csináld tovább!«”

A Led Zeppelin plágiummal kapcsolatos ügyei nem csorbították az együttes hírnevét, képesek voltak az átvett dalokat hangzásvilágukban a magukévá tenni, zenei munkásságuk sokak számára máig meghatározónak számít.

Az eredeti cikk az Open Culture oldalán érhető el, a témáról további információ a csatolt videóban található.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket