dunszt.sk

kultmag

Kiállítás nyílt Fellini rajzaiból

Az olasz rendező, Federico Fellini filmkészítés során rajzokat használt kezdetleges ötletei megformálásához. Legyen szó vázlatról, vagy részletesen kidolgozott jelenetképekről, Fellini rajzai segítettek abban, hogy egy elképzelésből végül film legyen. Ezek a vázlatok ezúttal Essenben, a Federico Fellini – A rajztól a filmig című kiállításon tekinthetők meg.

Fellini elmondása szerint a rajzolás iránti érdeklődése gyerekkorában kezdődött, pontosabban Rimini tengerpartján 1937-ben, amikor egy kis portréstandot nyitott a turisták számára. A következő években humoros karikatúrákat és novellákat közölt különböző folyóiratokban, a második világháború idején pedig, miután a szövetséges csapatok  elfoglalták Rómát, egy barátaival nyitott üzletben az amerikai katonáknak készített arcképeket.

Rajztudását később a filmiparban kamatoztatta: vázlatokat és illusztrációkat használt ötletei megjelenítéséhez. „Ahogy a forgatókönyv a filmkészítés verbális fázisát reprezentálja, úgy én az előkészítés során vázlatokat és karaktereket rajzolok, mert ezzel tudok megörökíteni és vizuálisan tisztázni egy jelenetet, szerepet, egy adott szereplő jelmezét vagy hangulatát.”‒ nyilatkozta a rendező egy 1973-as interjúban.

Az esseni Folkwang Museumban Fellini közel 200 rajza került bemutatásra, amelyet az 1950 és 1980 közötti időben készített az Amarcord, Casanova, És a hajó megy, valamint A nők városa című filmjeihez. A kiállításon többek között még rövid filmjelenetek, forgatókönyv-részletek és díszletképek is megtekinthetők.

Az eredeti cikk és Fellini kiállított rajzai itt érhetők el.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket