dunszt.sk

kultmag

A Temzére néző Virginia Woolf szobrát érzéketlennek ítélték meg

Virginia Woolf Temze folyóra néző szobrát „érzéketlennek és vakmerőnek” találja egy helyi természetvédelmi csoport. Miután helyére kerül, a bronz műalkotáson az úttörő szerző lesz látható, amint a Temze folyóra néz Richmondban, London délnyugati részén.

De a vízhez ilyen közel álló szobor lehetősége ellentmondásosnak bizonyul Woolf 1941-ben bekövetkezett öngyilkossága miatt. Az írónő – akinek többek közt olyan műveket köszönhet az utókor, mint A saját szoba, Mrs. Dalloway, Hullámok vagy A világítótorony – ugyanis az Ouse folyóba ölte magát, miután élete túlnyomó részében mentális betegségekkel küzdött.

Barry May, a Richmond Társaság elnöke azt mondta, hogy miközben Woolf „kimagasló író, a feminista ügy ikonja és Richmond híres lakosa… meggondolatlan, érzéketlen és vakmerő lenne a folyópartra helyezni…”

Azt mondta: „59 évesen egy folyóba fulladt, miután mentális betegséggel küzdött, amely tönkretette az életét. Egy padon fekvő, a vizet nézegető alak felzaklathat mindenkit, aki ismeri a történetét, és sebezhető lelkiállapotban van.”

A Laury Dizengremel által tervezett szobrot, amelyen Woolf egy padon ül, kinyújtott karral, a múlt héten hagyta jóvá a Richmond Council környezetvédelmi, fenntarthatósági, kulturális és sportbizottsága. A szobor elhelyezését az Aurora Metro, egy független kiadó és jótékonysági szervezet is támogatja, amely szerint a helyszín megváltoztatására tett erőfeszítések „olyan kísérletnek tűnnek, mint a hozzá hasonló emberek a látókörből való kiszorítása”.

Charlotte Banks, az Aurora Metro munkatársa elmondta: „A szobor célja, hogy ünnepelje a sokszínű életet, és ösztönözze a mentális egészségről, a feminizmusról, a szexualitásról és a nemekről szóló beszélgetéseket. Ez nem megvalósítható, ha a szobrot elrejtjük egy lakóutcában.”

Kate Howard konzervatív tanácstag azt mondta, hogy „megrendítő egy szobor a folyó közelében, amely emlékeztet arra, hogy a víz milyen könnyen legyőzheti az embert”, míg James Chard liberális demokrata tanácstag szerint „az embereket nem szabad mentális egészségügyi problémáik alapján, vagy haláluk módja szerint meghatározni, és elmozdítása a javasolt helyről azt jelentené, hogy Virginia Woolfot így határozzuk meg”.

Az 1882-ben született Virginia Woolf a Bloomsbury írócsoport tagja volt. Termékeny karrierje ellenére depressziós rohamoktól szenvedett, és 1941-ben a sussexi Ouse folyóba fulladt. 1915 és 1924 között Richmondban élt férjével.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket