dunszt.sk

kultmag

30 éve hunyt el Freddie Mercury

1991. november 23-án a Queen frontembere, Freddie Mercury egy közleményben tudatta, hogy AIDS-betegségben szenved.

„Szeretném megerősíteni, hogy a vizsgálatok kimutatták, HIV-pozitív és AIDS-es vagyok. Úgy éreztem helyesnek, hogy ezeket az információkat, szeretteim magánéletének védelme érdekében, nem hozom nyilvánosságra a mai napig ‒ nyilatkozta az énekes. – Most azonban eljött az idő, hogy barátaim és rajongóim is megtudják az igazat, és remélem, hogy mindenki csatlakozik hozzám, orvosaimhoz és mindazokhoz, akik világszerte ezzel a szörnyű betegséggel küzdenek.”

Alig huszonnégy órával később, november 24-én Freddie Mercury 45 évesen elhunyt. Három nap múlva egy zártkörű temetésen helyezték örök nyugalomra.

Brian May, az együttes gitárosa a Good Morning Britain műsorában emlékezett meg az énekesről. Bevallotta, mennyire nehéz volt a helyzet a zenekar számára, de mindent megtettek annak érdekében, hogy megvédjék Mercuryt betegsége ideje alatt. „Szinte körbezártuk Freddie-t, megpróbálva a lehető legkönnyebbé tenni az életét, és igyekeztünk távol tartani tőle a hárpiákat. Rengeteg ember volt, aki kamerával figyelte az ablakait. Szörnyű időszak volt ez a számára.”

May azt is elárulta, hogy Mercury utolsó napjait a stúdióban töltötte az együttes tagjaival, és láthatóan jól érezte magát. „Tudtunk zenélni, a zenélés pedig Freddie élete volt. (…) Furcsamód ez volt a banda egyik legboldogabb időszaka. Úgy tűnt, Freddie képes minden rosszat kiszűrni, és csak a zenére koncentrálni.”

Zárásképp az énekes tiszteletére rendezett búcsúkoncertről is mesélt, amelyre hat hónappal Mercury halála után került sor. „A koncert Freddie-nek szólt, ugyanakkor fel akartuk hívni a figyelmet arra, hogy az AIDS egy olyan kór, ami sokakat érint. Megtettük az első lépéseket afelé, hogy a betegség körüli megbélyegzést eltávolítsuk. (…) [Ez a megbélyegzés] útjában áll annak, hogy az emberek megfékezhessék a bajt.”

Az eredeti cikk itt érhető el, a képek forrása a Queen hivatalos YouTube-csatornája.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket