dunszt.sk

kultmag

Milliós bevételi károkat okoz a lockdown az osztrák múzeumoknak

Ausztria kulturális intézményeit súlyosan érinti a lockdown szigorú visszaállítása, amely nemcsak a tervezett és megkezdett kiállítások ütemterveit zavarja meg, hanem több millió eurós bevételkieséshez is vezet, károkat okozva ezzel a jövő évi költségvetésben – nyilatkozta Sabine Haag, a bécsi Szépművészeti Múzeum igazgatója.

„Komoly problémát jelent ez a számunkra, mert éppen most tartunk egy Tiziano-kiállítást. Nagy a kár, mert a bemutató kellős közepén vagyunk, a bevételi veszteségről nem is beszélve – folytatta Haag. – Eurók millióit fogjuk elveszíteni.”

Haag hozzátette, hogy az államtól kapnak ugyan támogatást, de az összeg csupán a költségvetés felét fedezi, a többi kiadást a múzeumnak kell finanszíroznia. Noha a járvány kezdete óta nem bocsátottak el egyetlen alkalmazottat sem, ez alkalommal megkérték a múzeum dolgozóit, hogy vegyék ki szabadságukat a jelenlegi lezárások idejére.

Andrea Mayer, az ország kultúrügyi államtitkára nemrégiben ígéretet tett a kulturális intézmények támogatásának növelésére, és Haag szerint ugyan „bátor nő”, de „ez nagyon nehéz helyzet nemcsak nekünk, hanem a múzeumoknak általában. Meglátjuk, menyi támogatást tud majd adni a minisztérium. 2022-ben biztosan többre lesz szükségünk”.

A Szépművészeti Múzeum jelenlegi, Titian’s Vision of Women—Beauty, Love, Poetry című kiállításán a reneszánsz mester hatvan festménye látható a múzeum saját gyűjteményéből, valamint más nemzetközi galériáktól kölcsönözve. A tárlat október 5-én nyílt meg, és eredetileg január 16-ig tartott volna. Haag jelenleg azon dolgozik, hogy az időpontot két héttel meghosszabbítsák. „Nagyon sokan eljöttek eddig. A kiállítás hatalmas sikert aratott, igazán látványos. Az emberek vágynak a múzeumi látogatásokra.”

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket