dunszt.sk

kultmag

Sorozat készül Az utolsó tangó Párizsban forgatásának botrányáról

1972-ben jelent meg a Bernardo Bertolucci rendezte, Marlon Brando és Maria Schneider főszereplésével készült film, Az utolsó tangó Párizsban. A produkciót botrány övezi azóta, hogy 2016-ban előkerült egy videó, amelyben a rendező bevallja, ő és Brando nem tájékoztatták a fiatal Schneidert a film azon jelenetéről, amelyben nemi erőszakot követ el ellene a főhős. 

Bertolucci kijelentésén sokan megbotránkoztak, az amerikai színésznő, Jessica Chastain a Twitteren adott hangot felháborodásának: „Mindazoknak, akik szeretik ezt a filmet – azt nézitek, ahogyan egy tizenkilenc éves lányt megerőszakol egy negyvennyolc éves férfi. Felfordul tőle a gyomrom.”

Schneider egy interjúban elmondta, hogy noha a jelenet – amelyet a forgatókönyvbe sem írtak bele ‒ nem volt valós, de kényszerből kellett végigcsinálnia.

Lisa Brühlmann és José Padilha rendezők a héten megerősítették, hogy drámasorozatban mutatják be a botrányos forgatáson történteket. „A lehetőség, hogy belemerüljünk ebbe a világba, a lenyűgöző karakterekbe, és legfőképpen, hogy Maria Schneider nézőpontját is bemutassuk, nagyon izgalmas” ‒ nyilatkozta Brühlmann.

Padilha hozzátette: „A Tangó egy olyan történetet mesél el, amelyben két férfi, nem szexért, hanem a művészet érdekében bántalmaz egy fiatal és tapasztalatlan lányt. Kamerák előtt tették, és a végeredményként létrejött jelenet egy olyan nagyjátékfilm része lett, amelyet a kritikusok és a közönség is egyaránt elismert. A rendező és a színészek élvezték a sikert, miközben Maria sérelmeit figyelmen kívül hagyták.” 

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket