dunszt.sk

kultmag

Joseph Ducreux, a mémkultúra kedvenc 18. századi festője

A francia portréfestő, Ducreux Self-Portrait in the Guise of a Mocker című képe sokak számára ismerős lehet az internetről. Mémként először 2009-ben jelent meg, az amerikai rapper, The Notorious B.I.G Get Money című dalának archaizált szövegrészletével feliratozva. Ezt az évek során több verzió is követte, ezzel az internetkultúra egyik kedvenc klasszikus festőjévé válva.  

A The Public Domain Review szerint a festmény úgy is értelmezhető, mintha a „férfi egy zsúfolt szobában megpillantotta volna régi barátját”, vagy „egy politikus szavazóit próbálná lenyűgözni”. A portrén látható férfi azonban maga a művész, Joseph Ducreux, akinek élete éppen annyira izgalmas volt, mint szokatlan és tréfás portréi.

Ducreux 1769-ban vált korának neves alkotójává, miután elkészítette Marie Antoinette portréját, ezzel csakhamar a „királynő első festője” lett. Az elnyert cím azért is volt fontos a művész számára, mert ezt csak a Festők és Szobrászok Királyi Akadémiájának tagjai kaphatták meg, Ducreux pedig nem tartozott közéjük. A francia forradalom idején Londonban bujkált, ahol megfestette XVI. Lajos utolsó arcképét. Később visszatért Párizsba, és a szintén festő, Jacques-Louis Daviddal való barátságának köszönhetően folytathatta a portréfestést. A különös önarcképeken való munkát 1780-90 között kezdte meg azzal a céllal, hogy kutatást végezzen a fiziognómia elnevezésű áltudomány területén, amely szerint különböző arckifejezés és testtartás alapján kiismerhető az emberek jelleme.

Ducreux portréi ugyan ma komikusnak tűnnek, mégis egyfajta tudományos célt szolgáltak, ugyanakkor újfajta megközelítéssel gazdagították korának konzervatív arcképfestői hagyományait.

Az eredeti cikk az Open Culure oldalán olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket