dunszt.sk

kultmag

Készül az 1984 feminista átdolgozása

George Orwell szerzői jogainak tulajdonosa már jóváhagyta az 1984 feminista újramesélését, amely Winston Smith szeretője, Julia szemszögéből mutatja be a történetet. Az 1984 egy disztópikus jövőben játszódik, egy Óceánia nevű totalitárius államban. A hatalom a Nagy Testvér kezében van, bármilyen önálló gondolat szigorúan tiltott. A regény főhőse, Winston Smith munkája az, hogy a Nagy Testvér ízléséhez hűen írja át a történelmet. Tiltott viszonyba kezd egy Julia nevű nővel, végül azonban mindkettejüket elfogják.

Sandra Newman könyvében ezek az események Julia szemszögében kerülnek elmondásra. A kiadó elmondta, hogy Julia „sokkal jobban érti Óceánia világát, mint Winston, és alapvetően elégedett az életével”. Ahogy Orwell az eredeti regényben kiemeli, Julia okosabb volt, mint Winston, sokkal kevésbé fogékony a pártpropagandára. Viszont csak akkor kérdőjelezte meg a tanításokat, mikor azok közvetlen hatással voltak saját életére. Gyakran kész volt elfogadni a hivatalos mitológiát, egyszerűen azért, mert az igazság és a hazugság közötti különbség nem tűnt fontosnak számára.

„Nem ismert más világot, és amíg nem találkozott Winstonnal, nem is képzelt ilyet. Opportunista, nem hisz semmiben, és egyáltalán nem törődik a politikával. Rutinszerűen megszegi a szabályokat, de szükség esetén együttműködik a rezsimmel is. Óceánia ideális polgára – mondta Granta, a könyv kiadója. – Amikor azonban egy napon Winston Smith felé sétál egy hosszú folyosón, impulzívan átnyújt neki egy cetlit – ez potenciálisan öngyilkos gesztus –, rájön, hogy elveszti a kontrollt, és már nem tud biztonságosan eligazodni a világban.”

Orwell szerzői jogainak tulajdonosa azt mondta, hogy már egy ideje keresett egy írót, aki elmesélné Smith szeretőjének történetét, és hogy Newman, aki korábban a Women’s Prize és a Guardian díjának jelöltjei között szerepelt, tökéletesen illett a szerepre. Granta azt is kiemelte, hogy Richard Blair, Orwell fia is támogatja a projektet.

„Orwell regényének két megválaszolatlan kérdése az, hogy Julia mit lát Winstonban, és hogyan igazodik el a párthierarchiában. Sandra teljesen meggyőző módon zaklatja fel a kedélyeket Nagy Testvér világában, ami egyrészt hű az eredetihez, másrészt drámai módon más narratívát ad, hogy az eredeti mellett álljon” – mondta Bill Hamilton. „Az orwelli 1984 olvasói, akik ezen nevelkedtek, az új könyvek provokatív és kielégítő társnak találják majd.”

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket