dunszt.sk

kultmag

Kétes eredetű műveket szolgáltat vissza a berni Szépművészeti Múzeum

A berni Szépművészeti Múzeum lemond azokról a Gurlitt-gyűjteményből származó művekről, amelyek feltehetőleg a nácik műkincslopási ügyeiből maradtak meg.

A svájci múzeum 2014-ben, a német műkereskedő, Cornelius Gurlitt halála után vette át az 1600 műkincsből álló gyűjteményt, amely olyan neves művészek alkotásait tartalmazta, mint Claude Monet, Henri Matisse és Pierre-Auguste Renoir. Gurlitt apjától, a nácikkal együttműködő Hildebrand Gurlittől örökölte meg a kollekciót, így egyes művek eredete kérdésessé vált.

Az intézmény huszonkilenc kétes származású alkotást azonosított a Gurlitt-gyűjteményben, amelyeket igyekeznek visszaszolgáltatni az eredeti tulajdonosoknak. Otto Dix két akvarellje a zsidó műkereskedők, Ismar Littmann és Paul Schaefer örököseihez kerültek. Öt műkincset a német kormány vett át, a megmaradt huszonkét alkotás további vizsgálatok elvégzéséig a múzeumban marad.

„A Cornelius Gurlitt-hagyaték ellenőrzése a múzeum számára mindig is komoly kihívást jelentett– nyilatkozta Nina Zimmer, az intézmény igazgatója. – Különösen örülök az eredetvizsgálat terén az évek során kialakult nemzetközi együttműködésnek. Ezen az úton kell továbbhaladnunk, és még sok munka áll előttünk.”

A berni Szépművészeti Múzeum már a megelőző években is visszaszolgáltatott lopottnak ítélt alkotásokat a gyűjteményből. 2020-ban tizennégy festmény ‒ köztük Henri Matisse és Thomas Couture munkája ‒ került vissza az eredeti tulajdonosokhoz.

Az eredeti cikk itt olvasható.  

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket