dunszt.sk

kultmag

A British Museum jövőre feltárja a Stonehenge titkait

A British Museum példátlan kiállítást jelentett be, amely a Stonehenge építésének korszakát járja körül. Több mint 400 tárgyat terveznek bemutatni, melyek eredete időszámításunk előtt 4000 és 1000 közé tehető. A kiállítás Nagy-Britannia aranykorát fedezi fel, valamint az emberek akkori kapcsolatát az éggel és az elemekkel.

„A Salisbury-síkságon épített nagy kőemlék szerepének megértéséhez elengedhetetlen, hogy figyelembe vegyük a kortárs világot és építőinek kultúráját” – mondta Hartwig Fischer, a British Museum igazgatója.

A februárban megnyíló The World of Stonehenge darabjai számos egyesült királyságbeli és nemzetközi gyűjtőintézettől származnak. A kiállítás szívében Seahenge lesz, egy 64 oszlopból álló fakör, felfordított hatalmas tölgyfával, melynek gyökerei az égbe nyúlnak.

„Ha Stonehenge a világ egyik legfigyelemreméltóbb fennmaradt ősi kőköre, akkor a Seahenge ennek a megfelelője faanyagban. De mivel csak 1998-ban fedezték fel újra, még mindig viszonylag ismeretlen” – mondta Jennifer Wexler, a kiállítás kurátora.

ge

A szakértők kíváncsiak például arra, hogy a felfordított törzset használták-e a temetési rituálék során egy holttest megtartására, és hogy a hívők azt hitték-e, hogy a kör alakú szentélybe való belépés közelebb viszi őket a „túlvilághoz”.

Írországból, Olaszországból és Németországból származó tárgyak is megtekinthetők lesznek, a csodálatosan megőrzött ékszerektől és dísztárgyaktól a fegyverekig. Egyedülálló, napmotívumokkal díszített arany kalap és tömör arany köpeny lesz látható a gyönyörű Nebra Sky Disk mellett, egy fémkorong, amely az éjszakai égboltot ábrázolja.

Bár Stonehenge nem látogatható, az emberek a pogány naptár kulcsfontosságú pillanataiban, például a nyári napforduló idején még mindig a közelben gyűlnek össze istentiszteletre. Több ezer évvel az építése után is megfejtetlenek maradnak az építkezés módját és az ott történteket övező rejtélyek.

„Ez egy kiállítás azokról az emberekről, akik építették és imádták az emlékművet, de egy olyan történet is, amely túlmutat a Salisbury-síkságon, sőt Nagy-Britannián is, és messzire eljut a kontinentális Európába – mondta Neil Welkin kurátor. – Stonehenge örök titkát és jelentőségét csak úgy lehet teljesen megérteni, ha feltérképezzük a környező világot, amely lehetővé tette a megépülését.”

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket