dunszt.sk

kultmag

Megmentették Jane Austen és a Brontë nővérek 80 éve rejtett műveit

A Friends of National Libraries nevű jótékonysági szervezet 15 millió fontot gyűjtött össze a Honresfield Library megvásárlására, amely eddig olyan irodalmi ritkaságoknak adott otthont, mint Jane Austen regényeinek első kiadása és Emily Brontë kézzel írott versei. A szervezet célja az volt, hogy megmentse ezeket a kincseket a külföldi eladástól, és mindenki számára elérhetővé tegye őket.

A Honresfield Library a 19. század végétől a nagy vagyonnal rendelkező William Law tulajdonában volt, aki brit irodalmi óriások kéziratainak és első kiadású köteteinek gyűjtésével foglalkozott. Ezek a felbecsülhetetlen értékű művek az elmúlt nyolcvan évben csak ritkán kerültek nyilvánosságra. A Sotheby’s aukciósház 2021 májusában jelentette be a könyvtár eladását. Emily Brontë verseiért 800 000-1,2 millió fontot, az Üvöltő szelek első kiadásáért pedig 200 000 és 300 000 font közötti összeget vártak.

A Friends of National Libraries felkérte az aukciósházat, hogy halassza el az eladást. A kapott idő pedig elegendő volt ahhoz, hogy az Egyesült Királyság könyvtárai nevében elég pénzt gyűjtsön össze a teljes Honresfield-gyűjtemény megvásárlásához.

„Hihetetlen volt az adományozók nagylelkűsége ennek az egyedülálló könyvtárnak a megmentésében – nyilatkozta Geordie Greig, a jótékonysági szervezet elnöke. – Példátlan közérdeklődés övezi ezt a közel egy évszázada rejtett kézirat- és könyvgyűjteményt. A megmentése kicsit hasonlít egy egyiptomi sír megnyitásához, ahol először látunk olyan ősi szövegeket és kincseket, amelyeket most mindörökre megőrizhetünk a diákok, tudósok és könyvbarátok számára.”

Greig hozzátette, hogy a szervezet szétosztja a gyűjtemény darabjait az Egyesült Királyság könyvtárai és kulturális intézményei között, hogy ezzel minél több emberhez eljuttassák ezt az „irodalmi kincsesbányát”.

A Honresfield Library gyűjteménye a következő ritkaságokat tartalmazza:

  • A Brontë nővérek számos műve, köztük novellák, versek és kéziratok.
  • Jane Austen Emma, Büszkeség és balítélet, Meggyőző érvek és A klastrom titka című regényeinek első kiadása. Ugyanakkor Cassandra húgával folytatott levelezése, amelyben a Büszkeség és balítélet, valamint az Értelem és érzelem fogadtatását tárgyalja.
  • A Don Quijote 1620-ban nyomtatott példánya, amely Edward Blounte-nak, Shakespeare első kiadójának készült.
  • Alfred Lord Tennyson verseinek magyarázatokkal ellátott vázlatai.
  • Sir Walter Scott Rob Roy című regényének teljes kézirata.
  • Elizabeth Gaskell regényíró levelei Hartley Coleridge-nek (a költő, Samuel Taylor Coleridge fia) és George Smithnek (a Brontë nővérek kiadója).
  • Homérosz, Ovidius, a Grimm testvérek, Montaigne, Ann Radcliffe, Horace Walpole, Charles Dickens és Mary Wollstonecraft művei.

Az eredeti cikk a BBC oldalán olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket