dunszt.sk

kultmag

bell hooks művei önbizalmat adnak a fekete nőknek

Amikor a világ értesült bell hooks, a neves feminista, értelmiségi, író és professzor szerdai elhalálozásáról, szavainak értéke és hozzáférhetősége volt az, mely leginkább otthonra talált a fekete nőkben, akiknek könyveivel segített önmagukra találni.  

Huszonéves volt, mikor egy napon Natalie Bullock Brown végre megkapta a megfelelő szavakat. Akkori barátja neki ajándékozta a Sisters of the Yam: Black Women and Self-Recovery (1993) egy példányát, amitől láthatónak és szeretettnek érezte magát. Bullock Brown, aki ma dokumentumfilm-rendező és az Észak-Karolinai Állami Egyetem interdiszciplináris tanulmányok professzora, könnyek között felfedte, hogyan tágult ki a világ, amikor először beszívta ezeket az oldalakat.

Hooks „inspirált és motivált arra, hogy meg akarjam érteni, amit átélek” – mondta Bullock Brown, leírva, hogyan ütközött lányként, majd nőként a szexizmusba és a rasszizmusba.

Saida Grundy, a faji és etnikai hovatartozás feminista szociológusa szerint sokak számára hooks – aki olyan címekről ismert, mint az Ain’t I A Woman? (1981), All About Love (1999) és Teaching to Transgress (1994) – szépsége az a képessége volt, ahogy a filozófiát eljuttatta az emberekhez.

„Van ez az elképzelés, hogy a bölcsészettudományok közül a filozófia a legműveltebb, a legrangosabb vagy a legelérhetetlenebb, és amit ő csinál, az elsősorban feketéket, de (általában) marginalizált embereket hív meg a kritikai gondolkodás vagy az ezoterikus gyakorlat ezen terébe” – mondta Grundy.

Az írónő könyvei erőt adtak abban, hogy uralni tudják, miképp látják saját magukat, és az általa használt nyelv radikális változást hozott a nők életébe. Hooks szavainak elérése volt az, amire Bullock Brown szerint szüksége volt egy olyan időszakban, amikor kuszának érezte magát.

„Nem igazán ismertem fel a saját értékemet – mondta. – Nem ismertem fel azokat a problémákat, amelyek a fekete nőkre jellemzőek, és azt, ahogyan én megéltem ezeket. Olyan volt, mint egy gyönyörű, igazán szeretetteljes módja, hogy segítsen nekem abban, hogy a valóságra és az igazságra koncentráljak, és szilárd alapot teremtsek.”

A hooks által létrehozott testreszabott nyelvezet segített Bullock Brownnak tanulni, fejlődni és megbocsátani. „Fekete nőként és nőként szerzett tapasztalataink nem lesznek egyetemesek abban az értelemben, hogy mindannyian ugyanazon megyünk keresztül; nem vagyunk monolit – mondta Bullock Brown. – És mégis, úgy gondolom, hogy hooks leírja a tapasztalatainkat, melyek egyetemesek és specifikusak.”

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket