dunszt.sk

kultmag

Életrajzi filmmel és képkiállítással emlékeznek meg Louis Wain művészetéről

A Benedict Cumberbatch főszereplésével debütáló The Electrical Life of Louis Wain című film a híres illusztrátor, Louis Wain életét mutatja be, aki macskákról készített jópofa rajzaival vált ismertté a Viktória korabeli Nagy-Britanniában.

A művész rajzaiból a világ legrégebbi pszichiátriai kórházának, a dél-angliai Bethlem Royal Hospitalnak a múzeuma jövőre kiállítást is szervez. Az Animal Therapy: The Cats of Louis Wain című tárlat nemcsak az illusztrátor művészetének állít emléket, hanem magának az intézménynek is, amely úttörő volt abban, hogy felismerte az állatterápiában rejlő lehetőségeket a páciensek gyógyításában.

Wain képei a 19. században rendkívül népszerűek voltak, újságokban, gyermekkönyvekben és üdvözlőkártyákon is megjelentek. A művész mentális egészsége idős korára megromlott, ezért a Bethlem Hospitalba került, ahol tovább folytatta a rajzolást.

„Az állatok mindig is az emberhez való ragaszkodásukról voltak ismertek – nyilatkozta a kórház drámaterapeutája, Kate McCormack. – A Bethlem Hospital Pets as Therapy nevű programja segít kapcsolatot kialakítani a betegek és a kutyák, pontosabban egy Tess nevű husky között. A feltétel nélküli szeretettől a félelmek és fóbiák leküzdéséig a háziállatok nagy szerepet játszhatnak az ember mentális egészségének javulásában.”

A The Electrical Life of Louis Wain című film januárban kerül a mozikba, és Cumberbatch mellett olyan színészek láthatók benne viszont, mint Claire Foy, Emily Richardson, Toby Jones, Taika Waititi és Olivia Colman.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket