dunszt.sk

kultmag

2021 a bakelitlemezek éve volt

Adele, Abba és Ed Sheeran albumai 1991 óta először segítették a lemezeladásokat az Egyesült Királyságban ötmillió fölé vinni. Az idén vásárolt albumok csaknem negyede (23%) bakelitlemez volt, melyek közül az Abba’s Voyage a legtöbbet eladott album. Ez már a tizennegyedik egymást követő évét jelenti a az eladások növekedésének, melyek 2020-hoz képest idén 8%-kal nőttek.

A CD-eladások ezzel szemben tovább csökkentek. Mindössze 14 millió CD-t vásároltak – ez a legalacsonyabb érték 1988 óta. A CD-eladások visszaesése azonban kisebb volt, mint az elmúlt években. Ennek részben az az oka, hogy az olyan előadók, mint Abba és Adele, vonzzák az idősebb hallgatókat, akik még mindig ezt a formátumot részesítik előnyben, és nem sajnálják megvásárolni az albumokat fizikai valójukban. A zeneipari szervezet, a BPI azt mondta, reméli, hogy a CD-k iránti kereslet csökkenése az évek óta tartó hanyatlás után „elérte a mélypontot”.

Egy jelentés például magát Adele-t hibáztatta, amiért a világ bakelitgyárait tovább terhelte új albumának az előrendelésével – de az ő 500 000 lemezes rendelése csak az idén kinyomott nagylemezek 0,3%-át tette ki. (Nagyobb probléma, hogy a bakelitlemezek iránti kereslet jóval meghaladja a gyártási kapacitást).

Végül Adele visszatérését a háttérbe szorította Abba, akik szeptemberben meglepték a világot azzal, hogy több mint 40 év után bejelentették első új albumukat. Voyage címmel megjelent albumuk 29 891 példányban kelt el az értékesítés első hetében, egy kiterjedt előrendelési kampányt követően, amely lehetővé tette a rajongóknak, hogy korán jegyeket szerezzenek a svédek jövő évi virtuális koncertjeire. Az Official Charts Company szerint a Voyage így az évszázad leggyorsabban elkelte albuma, ha a bakelitlemezekre szorítkozunk.

A kazettaeladások, bár a zenei piac elenyésző töredékét képviselik, szintén nőttek, már a kilencedik egymást követő évben. A 2021-re vonatkozó végleges adatok valószínűleg azt mutatják, hogy az elmúlt 12 hónapban körülbelül 190 000 kazettát vásároltak, ami körülbelül 20%-kal több, mint egy évvel korábban. Az újjáéledésnek azonban vitathatatlanul több köze van a marketinghez, mint a formátum iránti valódi étvágyhoz. A legtöbb művész ma már dedikált kazettákat kínál hivatalos weboldalán, gyakran csomagban, ugyanazon album CD- vagy bakelit-másolatával. A rajongóknak gyakran nincs más választásuk, mint elfogadni a kazettát a köteg részeként; és annak minden példánya praktikusan külön eladásnak számít a hivatalos listán.

A fizikai formátumok értékesítése azonban így is eltörpül a streaming népszerűsége mellett, amely 2020-ban a zenefogyasztás 80,6%-át tette ki. Ennek ellenére a CD-n és bakelitlemezen elérhető album kulcsszerepet játszik abban, hogy az előadók elérjék az első helyet. Az Adele 30-as listáján például a slágerlisták 75%-a fizikai formátumú vásárlásoknak tulajdonítható az öthetes slágerlisták élén való uralkodása alatt.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket