dunszt.sk

kultmag

Párbeszédes történetek és határesetek egy nyitott médiatérben (Kult Talk III.)

Történetek a határvidékről, vagy élhetnénk Hunčík Péter regénycímének szóhasználatával is: határesetek. A kötet a Kalligram gondozásában jelent meg még 2008-ban, amikor a kiadó még Szigeti Lászlóval az élén egy olyan pozícióban működő szlovákiai magyar műhely is volt, ami releváns párbeszédet folytatott mind a magyar, mind a szlovák kultúrával, sőt tágabb értelemben valahol az egész közép-kelet-európai gondolkodást és világlátást is tükrözte. Egy nyitott kulturális tér.

A fentiekhez hasonló nyitott médiatér kialakítását tűzte ki céljául a Denník N égisze alatt létrejött Napunk szlovákiai magyar hírportál is. Egy olyan új, közös, párbeszédes látásmód és vitakultúra kiépítését, amelyet saját olvasói közössége tart fent. A körülbelül két hónapja működő online portál a felszínes és gyors hírfogyasztás kielégítése mellett kiemelt szerepet szán a mélyebb és tágabb összefüggések emberi és érthető hangon való feltárásának is. A tisztánlátást és megértésre való törekvést szem előtt tartva tár fel történeteket a világ, (Közép-Kelet-)Európa, (Dél-)Szlovákia tükrében, hogy hol is vagyunk mi a kisebbségi identitásunkkal ezekben az aktuális történésekben.

Nagy Hajnal Csilla és Mellár Dávid beszélgetése a Napunk szlovákiai magyar hírportál vezetőszerkesztőjével, Szalay Zoltánnal.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket