dunszt.sk

kultmag

Anna Burns Man Booker-díjas

Az éppen fél évszázada alapított brit irodalmi díjban idén Anna Burns részesült a Bajok (The Troubles) néven emlegetett Milkman című kötetéért.

A díjnyertes könyv cselekménye egy meg nem nevezett észak-írországi városban játszódik, de nem csupán a történet helyszínéül szolgáló város, de az összes szereplő és a történet mesélője is végig névtelen marad. A könyvben egy lány polgárháborús környezetben válik felnőtté, egy idősebb férfi szexuális zaklatásainak kitéve.

Az 56 éves, belfasti születésű, Angliában élő Anna Burns negyedik könyvével nyerte el a Man Booker-díjat.

A díjért versengők hatos, szűkített listájára három szerző került fel az Egyesült Királyságból, kettő az Egyesült Államokból és egy Kanadából. A jelöltek listáját a Dunszton is közzétettük.

Az 1968-ban alapított, először 1969-ben odaítélt Booker-díjat a Booker élelmiszeripari és nagykereskedelmi vállalat támogatásával hozták létre.  A díj főszponzora 2002 óta a Man Group nevű befektetési tanácsadó és alapkezelő csoport, amely azonban megtartotta az elismerés eredeti támogatójának nevét is; innen a jelenleg használatos Man Booker elnevezés.

2013-ban változtak a jelölés feltételei, azóta a díjazott művet angolul kell megírni, és a könyvnek meg kell jelennie az Egyesült Királyságban.

A rangos brit irodalmi elismerés nemzetközi hosszúlistáján idén újra szerepelt Krasznahorkai László is, aki 2015-ben már elnyerte a nemzetközi Man Bookert. Krasznahorkai idén a Megy a világ című elbeszéléskötetével került a díjesélyesek mezőnyébe.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket