dunszt.sk

kultmag

Sárga tengeralattjáró, szendvics és Micimackó

A véletlennek köszönhetően ma három popkulturális ikon is kerek évfordulóhoz ért.  „Minden egyformán popzene”, mondhatnánk Menyhárt Jenővel, és valóban, még a véletlen is az.

Ma háromszáz éve született John Montagu, Sandwich negyedik earlje, akinek nevéhez a szendvics kitalálása kapcsolódik. Két verzióról tudunk, melynek lényege ugyanaz: a lord nem volt hajlandó felállni kedvenc asztala mellől, így az ételt ott kellett felszolgálni. Egyes vélemények szerint politikai és a brit tengerészettel kapcsolatos feladatai kötötték le őt, mások szerint a kártya.

Ötven éve mutatták be az angliai mozik az akkor már világhírű The Beatles zenekar dalai által inspirált animációs filmet, a Sárga tengeralattjárót, a Yellow Submarine-t. A zenés komédiát George Dunning rendezte. A popkultúra egyik fontos állomása a film, ma is sok alkotásban visszaköszön, így például a Simpsons egyik epizódjában, a Futurama harmadik, Bender’s Game című filmjének kezdetén, de legóváltozata is elkészült már. Stb.

Szintén ötven éve történt, hogy Brian Jones, a Rolling Stones alapító gitárosa megvett egy házat Sussexben, mégpedig azt, amelyben A. A. Milne a Micimackót írta. A Cotchford Farmon, közvetlenül a ház mögé a korábbi tulajdonos, a Taylor házaspár egy medencét építtetett, amelybe az akkor már a zenekarból kidobott Jones  1969. július 3-án belefulladt.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket