dunszt.sk

kultmag

Hollywoodi klisék és fajsúlyos társadalomkritika – mozikban A sértés

A „Miként lesz egy apró hógolyóból hatalmas lavina?” kérdéskört feszegető filmre alighanem nem először és nem is utoljára fogunk nézőként beülni a mozi termekbe. A sértés mégis mintha az ezzel járó klisék felvállalásával együtt tenne kísérletet arra, hogy egy olyan témát boncolgasson, amely esszenciálisan foglalja magába a napjainkat meghatározó előítéleteket és a különböző gyűlöletretorikákat.

 

Kamel El Basha

 

A film története szerint Tony, a libanoni keresztény autószerelő saját műhelyet üzemeltet, az igazságtalanságokkal szemben ellenérzéseinek pedig óhatatlanul hangot ad, felvállalva ezzel bármilyen konfrontációt. A Yasser, palesztin menekült, építésvezetőként dolgozik a környék csatornahálózatának felújításán, és aki Tonyhoz hasonlóan hasonló érzetű. Amikor Tony azonban megtagadja Yassertől, hogy megszerelje az erkélye ereszét, önhatalmúlag nekilát a munkának. Kettejük látszólag tét nélküli összeszólalkozása felszínre hozza az egymás mellett élő nemzetekben szunnyadó feszültséget, visszafordíthatatlan láncreakciót indítva el.

 

 

A filmet első libanoni produkcióként jelölték az Oscar-díjra. Bár alighanem A sértés  csakugyan hollywoodi sémákra épít, ezek lebontásával csakugyan egy aktuális társadalmi problémát kirajzoló alkotást láthatunk a hétvégén.

Fotó: Alpenrepublik

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket