dunszt.sk

kultmag

A lélek legszebb éjszakája az Örkény Színházban

December 14-én mutatják be A lélek legszebb éjszakája című előadást az Örkény Színház stúdiójában. A darab Jászberényi Sándor írásai alapján készül, Polgár Csaba rendezésében.

 

„Több mint negyvenöt fok, a levegő tele van finom szemű homokkal. Tizenkét órája megyek a sivatagban dombra fel és dombra le, hogy elérjem a várost, amit mindig megpillantok a dombtetőről. Egyre kevésbé hiszem, hogy eljutok odáig. Hiába gyalogolok lassan már fél napja, nem jutok közelebb. Persze lehet, hogy sokkal régebb óta gyalogolok. Az időt még Alexandriában veszítettem el. Nem tudom biztosan, hol. Talán a Tugaréja kávéházban a kornison, reggeli után, amikor a lapokat olvastam és még csípte a nyelvemet a kardamom. Nem néztem hátra, hogy mit hagyok az asztalon, amikor felálltam. Aztán lehet, hogy az ipari kikötőben történt a dokkoknál, amikor halat vettem. A gázolajszagú halásznál hagyhattam, miközben tegnapi lapokba csomagolta a tintahalat. Elhagyhattam az Omilos görög klub homokos tengerpartján is, az örökbérletemmel együtt, miközben könnyű söröket ittam a kék-fehér csíkos napernyők alatt. Az sem kizárható, hogy ő vitte el a gyerekkel együtt. Bekerült a bőröndbe a csomagolás során, két pelenka és a dobozos bébiételek közé. A lényeg, hogy elveszítettem az időt és hiába kerestem, a becsületes megtaláló nem jelentkezett. Azóta mindig csak most van.”

„- Mióta is vagy a khilafában?
– Már két éve. Bár imádkoztam érte, hogy szólítson magához, eddig megtartott az Isten. Te mióta vagy velünk, testvér?
– Allah kegyelméből négy hónapja. Én is mártír szeretnék lenni, ha Allah engedi.
– Mashallah. Hogy tetszik az élet a kalifátusban?
– Csodálatos. Végre igazi testvérek között lehetek.”

 

Jászberényi Sándor író, haditudósító. Dolgozott Irakban, Csádban, Jemenben, Líbiában, Nigériában, a Gázai övezetben, évekig élt Egyiptomban. Interjút készített többek között a palesztin Iszlám Dzsihád és a Muzulmán Testvériség tagjaival. 2016-ban megjelent novelláskötete, A lélek legszebb éjszakája elnyerte a Libri Irodalmi Díjat – szerepel a színház közleményében. A kötetről itt írtunk.

December 3-án, hétfőn 18 órától tekinthető meg a darab nyílt próbája.

Az előadást 18 éven aluliaknak nem ajánlják.

 

Színlap

szövegkönyv: Szabó-Székely Ármin

szereplők: Ficza István, Nagy Zsolt

díszlet és jelmez: Izsák Lili
média design: Juhász András, Maruscsák Dávid
zene: Matkó Tamás
súgó: Kanizsay Zita
rendezőasszisztens-gyakornok: Dávid Áron e.h.
a rendező munkatársa: Törő Mona

rendező: Polgár Csaba

 

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket