dunszt.sk

kultmag

Szabadegyetem két felvonásban

Februárban indul a Stúdió K és a dunszt.sk közös szervezésében a Közügy, ahol elismert esztéták, kritikusok, színház- és irodalomtörténészek, írók és alkotóművészek a közönség együttműködésével igyekeznek majd feltérképezni a kortárs színházi és irodalmi jelenségeket, legyen az újonnan megjelenő esztétikai irányzat vagy kiélezett kultúrpolitikai szituáció. Egy a fontos: beszéljünk róla, együtt, közösen!

A Szabadegyetem február 25-én, este 6 órakor egy „kétfelvonásos” programmal indul Színház és politika címmel. Elsőként Csáki Judit, a Revizor kritikai portál főszerkesztője tart egy hatvanperces szemináriumot a közéleti színház kérdéskörére fókuszálva. Majd egy rövid szünet után az adott témához kapcsolódó művészek kerekasztal-beszélgetése következik. A beszélgetés meghívott vendégei: Fodor Tamás, Molnár Áron és Nagypál Gábor.

Fotó: Németh Dániel

 „Az Örkény Színházból meg a Radnótiból tíz éve, tíz esetben kilencszer úgy megyek haza, hogy színházban jártam. Előadást láttam. Felgördült a függöny. Legördült a függöny. És ez nem biztos, hogy jó. Sőt biztos, hogy nem jó. Nekem arra volna szükségem, de még mennyire szükségem volna, hogy itt velem történjen valami. Kavarjanak föl, forgassanak föl, ízeimre szedjenek szét, rázzanak meg jól, és rakjanak össze újra. Hát nem történik. És akkor az Örkényről meg a Radnótiról szólva kifejezetten a magyar színjátszás krémjéről beszéltem.” – kezdi Térey János POSZT-válogatói beszámolóját a Jelenkor júniusi számában.

Már ez a néhány mondat is kész kincsesbánya kérdések tekintetében: Miért nőtt az óvatosság az utóbbi  években? Hová lett a közéleti színház? Beleszólhat-e egy előadás a társadalom működésébe? Lehet-e gyáva egy művészeti intézmény? Miért ilyen éles a határ a független és a kőszínházi műhelyek között? Milyen tabutémák jelentek meg az előadásokban, és mi az, ami még mindig fájóan kibeszéletlen? Miként jelennek meg a kisebbségek egyes produkciókban, és hogyan ábrázolják ők magukat? Hogyan kapcsolható össze a színház és a nevelés fogalma? Hová tűnt a kortárs dráma? Mi hívta életre a szerzői színházat? Működik-e az öncenzúra intézménye? És egyáltalán: hol és mitől tart most a magyar színház? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tárgyalhatunk majd meg egy-egy szabadegyetemi alkalom alatt.

A szabadegyetemen való részvétel regisztrációhoz kötött, regisztrálni a szinhaziszabadegyetem@gmail.com címen lehet.

A színház a közönség aktivitására mindkét részben feltétlenül számít!

A belépés ingyenes, de különböző adománykonstrukciókkal lehetőség lesz a Stúdió K és a program támogatására.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket