dunszt.sk

kultmag

Emlékgyűjtés és rendszerváltás

A Magyar Nemzeti Múzeum nagyszabású tárgy- és emlékgyűjtést hirdet Közös időnk – 1989 címmel a rendszerváltás 30. évfordulója alkalmából. Várnak minden olyan tárgyat, illetve emléket, mely valamiképp reflektál 1989-re.

„Nagymamák és nagypapák, kotorják elő a kamrák mélyéről emlékeiket rejtő dobozaikat! Apukák és anyukák, akik 1989-ben élték gyerekkorukat, nézzenek körül a szekrények mélyén, pincében-padláson!” – szólít meg minden lakost a múzeum felhívása.

A múzeum részére felajánlott tárgyakat rendszerezik, több szakmai színtéren bemutatják és jelentős részüket az év végére tervezett Közös időnk – 1989 című időszaki tárlaton kiállítják. Emellett a kiállítás szervezői történeteket és szóbeli közléseket is várnak, melyeket – a felhívás szerint – feldolgoznak és közreadnak majd.

„A rendszerváltásról őrzött tárgyak összegyűjtésével betekintést nyerhetünk abba, mit jelentettek a magyarok számára a 30 évvel ezelőtt történtek” – mondta el Varga Benedek, a múzeum főigazgatója hétfőn Budapesten.

„A gyűjtés és az időszaki kiállítás mellett filmvetítéseket, kerekasztal-beszélgetéseket és tudományos konferenciát is tervez a múzeum a rendszerváltásra emlékező projekt részeként” – vázolta fel Gál Vilmos a sajtótájékoztatón a felhíváshoz kapcsolódó várható programokat.

Az érdeklődők részletesebb felvilágosítást a felhívással kapcsolatban az alábbi e-mail címen kaphatnak: 1989@mnm.hu

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket