dunszt.sk

kultmag

Élőlánc a tudományért

Az MTA dolgozóinak fóruma ma 13 órára szervez élőláncos demonstrációt az MTA épülete köré. Szegeden egész napos szolidaritási akciót hirdettek, Kolozsváron pedig 14:00-kor a magyar főkonzulátus előtt egy flashmobbal tiltakoznak majd a magyar tudományos élet felszámolása ellen.

Az MTA kibővített elnöksége 14:30-tól ülésezik és dönt arról, hogy elfogadják-e az (ön)ellentmondásokkal teli Palkovics-tervet, vagyis a kutatóhálózat szétverésére irányuló kormányzati szándékot, vagy ellenállnak, amivel viszont több ezer ember megélhetése kerülhet veszélybe.

„Hagyjuk-e hogy az MTA egy jelentéktelen tudósklubbá silányuljon, vagy megvédjük az ország legfontosabb kutatóintézeti hálózatát? (…) Fogjunk össze a tudományért! A Magyar Tudományos Akadémia nemzeti értékünk. Védjük meg közösen!” – olvasható az Akadémiai Dolgozók Fórumának felhívása. Továbbá a szervezők azt kérik a résztvevőktől, hogy vigyenek magukkal egy könyvet, amely számukra a magyar tudományt szimbolizálja, illetve, hogy mindenki „hagyja otthon a pártjelvényeket, pártzászlókat és pirotechnikai eszközöket (akkor is, ha legálisan beszerezhető)”. A politikai pártok képviselőit pedig arra szólítják fel, hogy amennyiben kilátogatnak, azt magánszemélyként tegyék.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket