dunszt.sk

kultmag

Emlékest és virrasztás

A kortárs magyar irodalom két jelentős, nemrég elhunyt alakjára emlékeznek a héten:

  1. Grendel Lajos

Február 21-én (csütörtökön) 19 órai kezdettel Grendel Lajos emlékestet tartanak a somorjai Mozi clubban.

Az est vendégei: Tőzsér Árpád, Kossuth-díjas költő és N. Tóth Anikó, író, irodalomtörténész, egyetemi tanár.

Házigazda: Mészáros Sándor, irodalomtörténész, a Kalligram kiadó főszerkesztője.

„A nyolcvanas-kilencvenes években már együtt emlegették nevét a magyar prózát radikálisan megújító Mészöllyel, Esterházyval, Nádassal.” (Tőzsér Árpád)

„A fordítások révén számos nyelv és kultúra részére hozzáférhetővé váltak a Grendel műhelyében felállított kelet-közép-európai sorsképletek.” (N. Tóth Anikó)

„Soha nem hallottam panaszkodni. Ami lehet véletlen. Ám könyvei is masszívan ellenállnak annak a sérelem- és panasz-kultúrának, ami a kisebbségi létben szinte kikerülhetetlen és mérhetetlenül fárasztó.” (Mészáros Sándor)

A belépés ingyenes.

  1. Tandori Dezső

Február 22-én (pénteken) 18 órától a Három Hollóban, 24-én (vasárnap) 17 órától a Petőfi Irodalmi Múzeumban emlékeznek meg Tandori Dezsőről.

A Három Holló és a Szépírók Társasága által megrendezésre kerülő TANDO RITUS EST első felében Rajk Judit előadása lesz hallható Tandori-dalok címmel, amit Kornis Mihály emlékműsora követ  Ferencz Győző Tandori-válogatásából.

Az est további részében Tandori-versekkel vagy saját szövegekkel emlékezik többek közt Géher István, Halasi Zoltán, Kántor Péter, Kukorelly Endre, Ladik Katalin, Parti Nagy Lajos, Peer Krisztián, Várady Szabolcs, Vihar Judit, Szkárosi Endre, Tábor Ádám, Mesterházi Mónika és még sokan mások.

 

Költők, írók, az írószervezetek tagjai, valamint a társművészetek képviselői, színészek, zenészek egy-egy saját szöveg, vagy Tandori-vers felolvasásával adóznak nagy kortársuk emléke előtt a Petőfi Irodalmi Múzeum által szervezett vasárnapi virrasztáson is . Az író- és költőtársak mellett többek közt fellép Dés László, Galkó Balázs, Hegedűs D. Géza, Hobo, Huzella Péter, Jordán Tamás, Kálloy Molnár Péter, Máté Gábor, Márta István, a Sebő együttes, Takács Kati és Tamás Benedek (Kosbor) is.

A költő pályatársai és tisztelői az előcsarnokban felállított emlékfal előtt helyezhetik el virágaikat.

Szervező-házigazda: Turczi István

 

 

(A kiemelt képen Tandori Dezső fótója: Gál Csaba / PIM) 

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket