dunszt.sk

kultmag

Versum Nemzetközi Költészeti Fesztivál és Workshop

Május 16-án (csütörtökön) ismét megrendezik a nemzetközi líra online fórumaként működő Versum minifesztiválját a Három Hollóban. Délelőtt az ELTE, az UniWien és a Versum közös fordítói workshopjának második, budapesti fordulójára kerül sor – az első fordulót még áprilisban rendezték Bécsben Schein Gábor vezetésével.

A fesztivál délutáni programja:

17:00-kor a Jan Wagner és Federico Italiano által szerkesztett összeurópai költészeti antológiát („Grand Tour. Reisen durch die junge Lyrik Europas”) mutatja be Federico Italiano és Gerevich András.

19:00-tól az est vendégei olvasnak fel verseikből eredeti nyelven (a magyar fordítások kivetítve lesznek olvashatók): az osztrák Sandra Gugič, a német Christiane Heidrich, a portugál João Miguel Henriques, az olasz Federico Italiano és a lett Arvis Viguls.

A hangulatot közben Krizbai Domokos (Antropomorf) gitárjátéka fokozza majd.

Az est folyamán átadják a Versum-díjat is, mely során a győztes egy eredeti Tarr Hajnalka-képpel lesz majd gazdagabb. A zsűri első körben az előző díj átadásától, a 2015 decemberétől 2019 januárjáig tartó bő hároméves időszakban megjelent fordítások közül választotta ki az öt legjobbnak ítélt szöveget, amelyek a következők:

Robert Bly: Őszi nyugtalanság – Bajtai András
Raymond Carver: Az első házunk Sacramentóban – Berta Ádám
Teona Galgoţiu: dawnting – Győrfi Kata
Mark Strand: Hogy mire gondolj – Závada Péter
Szerhij Zsadan: Lukoil – Vonnák Diána

A program az Osztrák-Magyar Akció Alapítvány (OMAA), a Goethe Intézet, a Latvian Literature, az Olasz Kultúrintézet, az Osztrák Kulturális Intézet, az UniWien és az ELTE támogatásával jön létre.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket