dunszt.sk

kultmag

Megvan az idei Libri irodalmi díj győztese

Idén is átadták Magyarország egyik legrangosabb szakmai elismerései közé tartozó irodalmi díjat. A Libri 2016-ban alapított többfordulós irodalmi versenye olvasásnépszerűsítő célja mellett a kortárs magyar irodalmi művek bemutatására törekszik.

Kulturális szakemberek választották ki a 154, 2018-ban megjelent magyar szép- vagy tényirodalmi könyvből álló hosszúlistára felkerülő címeket. Ezután öttagú szakmai zsűri döntött arról, melyik lesz közülük a 10 döntős. A zsűri tagjai idén is Károlyi Csaba, Szilágyi Zsófia, Fullajtár Andrea, Bálint András és Beck Zoltán – kiknek nem csak az irodalmi teljesítményt kell figyelembe venniük, hanem a könyvek társadalmi hatását is.

A díjat idén Szvoren Edina veheti át Verseim című kötetéért (kritikánk a könyvről).

Miután a zsűri által összeállított shortlist nyilvánosságra került, egy hónapon át a közönség is szavazhatott az általa legjobbnak ítélt könyvre, erre  a díj honlapján és a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon volt lehetősége.

A Libri irodalmi közönségdíjat idén Krusovsky Dénes Akik már nem leszünk sosem című könyve nyerte el (kritikánk a könyvről).

A díjazottak L alakú szobrot, valamint 2-2 millió forint pénzjutalmat vehetnek át, melyhez idén 30-30 millió forint értékű médiatámogatás is járul.

A 2019-es Libri irodalmi díj döntősei:

Barabási Albert-László: A képlet (Libri kiadó)
Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem (Magvető)
Takács Zsuzsa: A Vak Remény (Magvető)
Szilasi László: Luther kutyái (Magvető)
Mán-Várhegyi Réka: Mágneshegy (Magvető)
Kemény István: Nílus (Magvető)
Dragomán György: Rendszerújra (Magvető)
Simon Márton: Rókák esküvője (Jelenkor)
Pintér Béla: Újabb drámák (Saxum Kiadó)
Szvoren Edina: Verseim (Magvető)

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket