dunszt.sk

kultmag

Mercurius síró sárkánnyal – Dallos Ádám kiállítása

Június 12-én, szerdán este 6 órakor nyílik meg Dallos Ádám legújabb kiállítása a budapesti 1111 Galériában, Mercurius síró sárkánnyal címmel. A kiállítás június 26-áig lesz megtekinthető, az info@adamdallos.com email címen történő előzetes bejelentkezés után.

„A vérző balatoni naplementében, eltelítő vihar után, narancssárgán kel fel a Hold, ahol a strandon bajszos fiúk síró sárkányokkal szeretkeznek, a nádasban a véres szemű bika nyakára barnás hattyú tekeredik, vámpírnak képzelem magam a kupola alatt. A kamasz helyet cserél a sárkánnyal, kimásztak az ágy alól a patkányok, már a párna alatt vannak, kékeres bőrből van a köpenyem, elhúzódom a kígyó csókja elől, csak éles pikkelyeibe fekszem bele, a szauna mocskos kövén.

A Mercurius síró sárkánnyal című kiállítás az elmúlt egy évben készült, még be nem mutatott képeimből válogat. A 2018-as évben festett, viharban önmagukat nyaldosó fekete kobrák, tajtékos hullámok között, csoportosan szeretkező hattyúk és ágaskodó, izmos, a világból kirohanó lovak után, a 2019-es évre a képek mérgesebbek lettek, az első szakállú fiatal férfiak szárnyakat kaptak, vérvörös háttér előtt, erektált péniszekkel, sárkányokkal ölelkeznek.”

Dallos Ádám
Mercurius síró sárkánnyal, olaj, vászon, 200x160cm, 2019, fotó: Áment Gellért

Dallos Ádám (1986) a közép-kelet-európai fiatal figuratív festészet alkotója, Budapesten él és alkot. 2010-ben a varsói Nemzeti Múzeumban Ars Homo Erotica címmel megrendezett, komoly nemzetközi figyelmet szerző kiállításon szerepelt, ahol a katalógus címlapjára is az ő képe került. Azóta ,többek között az Art+Text Budapestben, a Blitz galériában, a Platán galériában, évente vannak önálló kiállításai. 2018-ban a Cité International des Arts Paris rezidense volt.

Dallos Ádám 2018-as, Sounds from the shelter című kiállításáról Csehy Zoltán írt.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket