dunszt.sk

kultmag

Bárczi Zsófia kapta az idei Madách-díjat!

Ahogy minden nyár elején, idén is a szlovák irodalmi díjakkal együtt adják át a pozsonyi Zichy-palota tükörtermében a szlovákiai magyar irodalom legjelentősebb elismerését, a Madách Imre-díjat. A 2018-as könyvtermés bírálói idén is hárman voltak: Jitka Rožňová műfordító, irodalomtörténész, Szalay Zoltán író, szerkesztő és Veres István író, szerkesztő.

Bárczi Zsófia

A Madách-díjat Bárczi Zsófia kapta, Vidéki lyányok énekeskönyve című regényéért (a Phoenix Library adta ki). Idén egy nívódíjat osztottak ki, Juhász Katalinnak ítélték Nyeretlen című verseskötetéért (Nap Kiadó).

Juhász Katalin

Fordítói Madách-díjat nem osztottak ki, fordítói nívódíjat viszont igen, ezt Viera Kamenická Pozsonyi zsidó mesék című könyvének magyarra fordításáért Csanda Gábor kapta (a Pozsonyi Kifli kiadása).

Csanda Gábor

A Madách Imre-díjat, a Szlovák Irodalmi Alap (Literárny fond) díját 1967-ben alapították, s 1968-től ítélik oda az előző esztendő legjelentősebbnek tartott szlovákiai magyar irodalmi alkotásáért és egy szlovákból magyarra fordított műért. Mindkét esetben feltétel, hogy a díjazott műnek Szlovákiában kell megjelennie. A díjak mellett minden évben három-három nívódíj is kiosztható. A Madách-díjjal jelenleg 1000 euró pénzjutalom jár, a nívódíj 250.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket