dunszt.sk

kultmag

Helyreigazítás

Tizenkilencszer is POSZT című, Fritz Gergely által jegyzett, 2019. június 24-én közölt írásunkban valótlanul állítottuk, hogy a 2019. évi versenyprogram válogatói, Gulyás Gábor esztéta és Zalán Tibor József Attila-díjas költő, író, dramaturg nem vetettek számot az előadások történeti-dramaturgiai vonatkozásaival, s emiatt „nem tudták definiálni a »legjobb előadások« légnemű kategóriáját”. A valóság ezzel szemben az, hogy a válogatók az általuk látott előadások mindegyikét több szempontot figyelembe véve, írásban elemezték, s döntésüket az alapján hozták meg. A POSZT szakmai disputáin a válogatók számos alkalommal élőszóban is ugyanezen szempontok mentén indokolták a választásukat. Valótlanul állítottuk továbbá, hogy a POSZT 2019. évi versenyprogramjában nem szerepeltek független társulatok előadásai. A valóság ezzel szemben az, hogy két ilyen előadás is a program része volt – ennél több független színházi produkció az elmúlt öt évben egyszer sem szerepelt a POSZT-on.”

A főszerkesztő kommentárja:

Meglepett Gulyás Gábor és Zalán Tibor helyreigazítási kérelme. A megütött hangnem ellenére felkértem őket, hogy írjanak inkább válaszcikket, hiszen olyan területről van szó, amely esetében nagyon bizonytalan a határ tények és vélemények között. Ilyen írás nem születik, pedig elegánsabb és talán mindenki számára jobb lett volna.

De kérdezném Gulyás Gábort és Zalán Tibort: Miért nem lehet Fritz Gergelynek az a véleménye, amit leírt a kifogásolt szövegben? Egy negatív könyvkritika után is helyreigazítást kellene kérni a szerzőnek? Nem értem azt az alapállást, ahonnan indokolható ez a helyreigazítási fenyegetőzés. Kulturális párbeszédet folytatunk honlapunkon, ami nem fenyegetőzésen alapul. Most nem fogok a vita fogalmáról értekezni…

Helyreigazításukban azt írták, hogy valótlan állítás, miszerint „Gulyás Gábor esztéta és Zalán Tibor József Attila-díjas költő, író, dramaturg nem vetettek számot az előadások történeti-dramaturgiai vonatkozásaival, s emiatt »nem tudták definiálni a »legjobb előadások« légnemű kategóriáját«. A valóság ezzel szemben az, hogy a válogatók az általuk látott előadások mindegyikét több szempontot figyelembe véve, írásban elemezték, s döntésüket az alapján hozták meg.” – A valóság nem cáfolja ezek szerint Fritz Gergely szavait, ugyanis a „több szempontot figyelembe véve” nem jelenti azt, hogy ezek között vannak a „történeti-dramaturgiai” vonatkozások is. És ha mégis, akkor sem biztos, hogy amit a két úr annak gondol, az kielégíti Fritz elvárásait. Ilyen a popszakma… Másrészt szívesen látnánk írásos nyomait a szóban forgó, több szempontot figyelembe vevő elmélkedésnek.

Értetlenül állunk továbbá a két független színház kifogásolása előtt. Arra tippelünk, hogy a Ferencvárosi Pinceszínházra gondoltak, amit viszont Ferencváros tart fenn, az ő hivatalos színházuk. A Sztalker Csoport lehet még ilyen, de az a Nemzetivel együtt hozta létre a POSZT-on bemutatott előadását, sok helyen a Nemzeti előadásaként tartják számon. Többet erről sem tudtunk meg.

Így élünk…

A Dunszt továbbra is a szabad véleménynyilvánítás fóruma marad.

Beke Zsolt

A Gulyás Gábor és Zalán Tibor által kifogásolt cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket