dunszt.sk

kultmag

Ash Code a Fekete Zaj Fesztiválon

Augusztus 17-én érkezik Magyarországra a nemzetközi underground fesztiválok manapság egyik legismertebb, illetve legkedveltebb zenekara, az olasz Ash Code. Alessandro Belluccio sajátos, darkwave és indusztriális elemeket ötvöző, de közben lírai, ugyanakkor sodró hangzásvilágú csapata ezúttal a Fekete Zaj Fesztiválon ad koncertet. Legutóbb a banda 2015-ben látogatott Budapestre, s az immár szép emlékű MÜSZI-ben lépett fel nagyjából teltház előtt.

Ash Code – Francesca Pirata fotója

Mindazonáltal kevesen tudják, hogy az énekes, Alessandro főiskolás korában, vagyis a 2000-es évek folyamán több alkalommal járt a Sziget Fesztiválon, így voltaképp hazánkban ismerte meg az akkori alternatív zenei világ meghatározó alakulatait, olyanokat, mint például a Prodigy, a Faithless, a Pulp vagy éppen a Placebo. Nyilván az Ash Code létrejöttéhez és egyedi stílusának kialakításához ihletően hozzájárultak a hajógyári szigeten koncertező bandák, s a fesztiválon uralkodó hangulat ugyancsak feledhetetlennek bizonyult, ezért a csapat számára a mai napig különleges dolog a magyar fővárosban vagy egyáltalán a környéken játszani. Talán legismertebbnek mondható daluk, a Nite Rite videókollázs jellegű klipjében is jó néhány Budapesten készült felvétel szerepel. Főként a Mátyás-templom és a Parlament épülete látható benne.

Viszont az említett élményeken kívül irodalmi szálak is kötik Magyarországhoz az underground zenekart, mivel Alessandro, akárcsak a többiek, olasz és angol fordításokból hosszú ideje ismeri Legéndy Jácint verseit, s a költő nemrég a Kalligram Kiadónál megjelent, Földalatti Oltár című verseskötetét számos művészeti folyóiratban, illetve plakátokon ajánlja a hazai és a határontúli olvasók figyelmébe: „Szeretem e sajátos melankóliát, amely lassan, de rendkívül megkapóan áramlik Legéndy Jácint verseinek mélyén. Valószínűleg a tradícionális darkwave zenék hatásának is köszönhető. A borító pedig varázslatos! A ’80-as évek underground világának legszebb időszakát idézi meg számomra.” Pár nappal ezelőtt pedig a verseskötettel szelfizett a banda gesztusként a szerző, s egyúttal a magyar költészet, valamint a hazai rajongók felé. A fotó Legéndy Jácint, de a zenekari tagok és a könyvkiadó hivatalos Facebook-oldalán is megosztásra került.

Az Ash Code és a Földalatti Oltár

Az Ash Code zenekart 2014-ben alapította Nápolyban Alessandro Belluccio énekes, Claudia Nottebella billentyűs és Adriano Belluccio basszusgitáros. Első albumuk Oblivion címmel ugyanebben az évben jelent meg a Swiss Dark Nights kiadónál. E nagylemezt követte 2016-ban a Posthuman, majd 2018-ban a Perspective LP. A banda 2015 óta rendszeres vendége a legismertebb zenei fesztiváloknak, játszott már például a WGT-n, az Entremuralhason s a Prague Gothic Treffenen, de bejárta már Dél-Amerikát, s új lemezkiadójának, a Metropolis Recordsnak köszönhetően a Fekete Zajhoz kapcsolódó fellépés után az Egyesült Államokban indul turnéra. Magyarországon egész pontosan augusztus 17-én láthatjuk és hallhatjuk a zenekart.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket