dunszt.sk

kultmag

Hollywood urambátyám rendszere

Ha apu, anyu szupersztár, egészen jó esélyekkel indulsz, hogy te is az legyél. Most épp Maya Hawke miatt aktuális a téma, akit a Volt egyszer egy Hollywood (Once Upon a Time… in Hollywood – a filmről itt írtunk korábban) premierjén kérdeztek erről egy interjúban. El lehet hinni, hogy Uma Thurman és Ethan Hawke lánya a szüleitől teljesen függetlenül kapta a szerepét. Mennyire egyeztethető ez össze az elmúlt évek egyenlőségi mozgalmaival?

Maya Hawke. (Kép forrása: IMDb)

Caspar Salmon filmes újságíró a Guardian hasábjain elemezte a helyzetet. Maya Hawke a Varietynek adott interjúban azt mondta, ugyanazon a válogatási folyamaton ment keresztül, mint más színészek, attól teljesen függetlenül, hogy édesanyja három Tarantino-filmben is szerepelt. Honor Swinton-Byrne, Tilda Swinton lánya esetében ugyanezt boncolgatták, amikor a The Souvenir (Ajándék) című filmdrámában elsőfilmes színészként feltűnt édesanyja oldalán – a rendező pedig az a Joanna Hogg volt, aki Swintont még iskolás korukból ismerte.

Talán már az is a változó időket jelzi, hogy ez a téma egyáltalán felmerült: eddig is nyílt titok volt, hogy egy híres és befutott szülő, nagybácsi, unokatestvér sokat lendíthet egy fiatal üdvöske karrierjén. Teljesen természetesnek számított, hogy a szupersztárok, mint Melanie Griffith, Kurt Russell, Goldie Hawn, Bono, Will Smith és Johnny Depp (hogy csak a legfrissebb példákat említsük) gyerekei a filmiparban helyezkednek el.

A tehetség klasszikus ellenérv a nepotizmust emlegetőkkel szemben. A legtöbb ilyen fiatal filmcsillag valóban tehetséges, ami annyira nem meglepő, tekintve, hogy kora gyermekkoruktól kezdve kapcsolatban álltak a szakmával és annak képviselőivel. Azonban, ha tudomásul vesszük, hogy a tehetség bárkinél megnyilvánulhat, épp csak a lehetőségek különbözőek, onnantól az egész rendszer elfogadhatatlanná válik. Persze nem lesz színész mindenkiből, de a filmipar az elmúlt években intenzíven törekedett az egyenlőség megvalósítására, legyen szó nemi, faji vagy akár osztálybeli egyenlőségről. Az urambátyám rendszer ezalatt szinte érintetlen maradt, egészen mostanáig. Mindeközben ez ugyanaz a Hollywood, amelyik a szexuális zaklatásos botrányok sorozata után még mindig nem tért magához – biztos, hogy ez a legsürgősebb probléma, amit meg kell oldani?

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket