dunszt.sk

kultmag

Exporttilalommal tartanák a Turner-festményt Nagy-Britanniában

Exporttilalommal tartanák az országban J. M. William Turner, 19. századi brit festő A sötét Rigi című, a Vierwaldstätti-tavat és a Rigi hegyet ábrázoló alkotását. A hatósági korlátozás első körben december 1-ig van érvényben, a remények szerint ugyanis addig sikerül elegendő pénzt gyűjteniük, és felvásárolhatják a jelenleg magánkézben lévő festményt. Ehhez körülbelül 10 millió fontra lenne szüksége az államnak.

Amennyiben az adakozás nem zárul sikerrel, ám mégis nagyobb mennyiségű adomány érkezik a kezdeményezés támogatására, a tilalmat 2020. június 1-ig hosszabbítják meg.

Az 1842-ben készült akvarell Turner egyetlen olyan alkotása a háromrészes Rigi-sorozatból, amely még nincs közgyűjteményben.

„Óriási veszteség lenne az országnak, ha a festmény külföldre kerülne” – idézte a BBC Rebecca Pow, az egyesült királyság kulturális államtitkárának szavait.

J. M. William Turner, 19. századi brit festő nevét egy kortárs művészeti díj is viseli. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a brit alkotó nevével fémjelezett díj idei jelöltjei között idén négy művész kapott helyet. A díjjal a Tate Gallery 1984 óta olyan alkotók munkáját ismeri el, akik művészetükben jelentős politikai és társadalmi problémákat dolgoznak fel.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket