dunszt.sk

kultmag

Rejtélyes módon szabadultak meg Banksy Brexit-alkotásától

A falfestmény egy munkást ábrázolt, amint az Európai Unió alapító országait jelképező csillagok egyikét szilánkosra töri. Az alkotás, amely 2017 májusában került egy doveri háromszintes ház oldalára, hamar az Egyesült Királyság kilépésével együtt járó veszteségek szimbólumává vált.

© Simon Dawson: Bloomberg, Getty Images

A múlt héten állványok jelentek meg a ház mellett, a hét elején pedig fehér festékkel vakolták le a rejtélyes művésznek tulajdonított alkotást. Banksy egyelőre nem kommentálta az esetet, a városvezetés közleménye szerint pedig fogalmuk sem volt arról, mi történik a híres falfestménnyel – írja az ArtNet.

„Ami a Banksy falfestményét illeti, csalódottak vagyunk. Az egyedülálló remek népszerű turistalátványossággá vált a városunkban. A kritikus állapotban lévő ingatlan magántulajdonban van, a városvezetést pedig nem avatták be a tervekbe” – nyilatkozta az angliai város egyik elöljárója.

Nem ez az első eset, hogy a népszerű graffitiművész egyik munkája nyomtalanul eltűnik. Az év elején Banksy a 2015-ben elkövetett Bataclan terrortámadásnak emléket állító falfestményét vágták ki a párizsi koncertterem ajtajáról.

Az utcai művész alkotásai óriási összegekért kelnek el: az egyik legismertebb műve, a Girl with balloon közel 1 millió fontért (1,1 millió euró) kelt el egy párizsi árverésen.

A titokzatos graffitiművész kilétét homály fedi, szűk baráti körén kívül senki sem ismeri. Első munkái a 90-es években jelentek meg szülővárosában, Bristolban, azóta pedig művei számos nagyváros köztereit, utcáit, falait és kapuit díszítik.

(ArtNet)

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket