dunszt.sk

kultmag

Wasteland – Kadira van Lohuizena kiállítása a pozsonyi rakparton

A Slovak Press Photo rendezésében lesz látható a holland fotóművész, Kadira van Lohuizena Wasteland című kiállítása szeptember 2. és október 4. között. A tárlatnak a pozsonyi Justi-sorra (Vajanského nábrežie) kihelyezett hat konténer ad otthont.

A kiállítóteremként szolgáló konténerek a pozsonyi rakparton. (Facebook)

Lohuzien fotógyűjteménye a világ hat nagyvárosának – Jakarta, Tokió, Lagos, New York, São Paulo és Amszterdam – szemétfeldolgozását dokumentálja.  A tárlat célja, hogy rámutasson arra, ha a világ nem kezd el dolgozni a hulladéktermelés csökkenésén, elkerülhetetlenné válik a bolygó pusztulása.

A világ lakossága napi 3,5 millió tonna szemetet termel, amely tízszer több mint egy évszázaddal ezelőtt. Ha nem történik változás, a század végére ez a szám napi 11 millióra emelkedhet.

© Kadir van Lohuizen / NOOR

Egy átlagos amerikai egy hónap alatt a saját súlyának megfelelő hulladékot termel. Ezzel szemben Japánban az egy főre jutó hulladéktermelés pusztán az egyharmada az amerikaiakéhoz képest.

A világ nagyvárosainak tekintetében New York termeli a legtöbb szemetet: 33 millió tonnát évente, amely 15-ször több, mint a jelentősen nagyobb lakosságú Lagos esetében.

A kiállítás megnyitóját szeptember 2-án tartják 18.00 órától a pozsonyi rakparton.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket