dunszt.sk

kultmag

Egy muszlim nő készített fotósorozatot Bradford utolsó zsinagógájáról

Nudrat Afza nem engedheti meg magának, hogy saját fényképezőgépe legyen, mégis ő örökítette meg a város utolsó zsinagógájának 45 hívőjét.

Bradford városába a 19. században sok német zsidó érkezett, s azt a kerületet, ahol letelepedtek, ma is Kis Németországnak nevezik. Azonban 2011-re, az utolsó Egyesült Királyság-beli népszámlálás idejére mindössze 299 zsidó maradt Bradfordban, miközben a muszlim közösség 129 041 tagot számlált.

Nudrat Afza fotója

Helen Pidd a The Guardianben beszámol arról is, hogy az egyetlen zsinagóga léte is veszélybe került 2013-ban, mikor finanszírozási problémák merültek fel a tető javítása során. A helyzetet a muszlim közösség oldotta meg azzal, hogy támogatást szerzett az építési munkálatok fedezésére.

A zsidó hívek száma továbbra is csökkent, ami a hatvanas évek végén Pakisztánból érkezett Nudrat Afzát arra ösztönözte, hogy képsorozatot készítsen a zsinagóga fogyatkozó számú látogatójáról. Afza barátságot kötött Rudi Leavorral, a zsinagóga 93 éves vezetőjével, aki 1937-ben a nácik elől menekülve érkezett Bradforba, a zsidó bevándorlók második hullámával. Leavor elmondta, hogy az 1880-ban, különleges mór stílusban épült neológ zsinagóga szabadon látogatható, bárki bemehet, és részt vehet az ottani életben, leszámítva a szertartásokat. A fotográfus időközben közösség tiszteletbeli tagja lett, akitől sokat várnak.

Rudi Leavor. Nudrat Afza fotója

Afzát a fogyó lélekszámú vallási közösség ragadta meg, mikot két évvel ezelőtt fotózni kezdte a zsinagóga életét. A fekete-fehér fotókon a modern és a hagyományos világ találkozik, például egy elektronikus menóra mellett imádkozó két nő… A fotográfust az Arts Council England támogatja, mivel nem tudná biztosítani a fotózás anyagi feltételeit, illetve Simon Beaufoy, aki Oscar-díjas forgatókönyvíró (Alul semmi, Gettómilliomos). Beaufoy a Bradford City futballklub női szurkolóiról készült kiállításon figyelt fel Afzára. Szerinte a fotográfiát intézményesen soha nem tanult Afza művészete éber, udvariasan érdeklődő, mosolyba hajlóan melankolikus.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket