dunszt.sk

kultmag

Nyilvánosságra kerül a „lengyel Anne Frank” naplója

Reina naplója: Egy fiatal lány élete a holokauszt árnyékában címmel jelenik meg Reina Spiegel, egy lengyel holokauszt-áldozat naplója, akit 1942-ben végeztek ki német katonák.

A naplót – amelyet a legtöbben csak a lengyel Anne Frank naplójaként emlegetnek – a szerző családja adja ki, miután hetven évig egy banki széfben volt elzárva – írja a BBC.

„Nem sokat bírtam belőle elolvasni, állandóan csak sírtam” – nyilatkozta Reina húga, Elizabeth, aki időközben nevét Arianára változtatta.

Elizabeth „nagyon csendes és nagyon zárkózott” lányként emlékszik vissza nővérére, akire anyja helyett anyjaként tekintett.

Reina és Elizabeth (Ariana) a háború kitörése előtt.
(Forrás: BBC)

„Nagyon intelligens volt. Ő volt az irodalmi program vezetője az iskolában. Nagyon, nagyon kedves és mindig nagyon megfontolt volt” – idézte fel Reina emlékét.

Reina Spiegel Délkelet-Lengyelországban, Przemyslben élt. Naplóját, amelyet szeptember 19-én mutatnak be az Egyesült Királyságban, 15 évesen kezdte.

A napló dokumentálja a lány életét, beszámol a folyamatos bombázásokról, a bujkálásról, valamint a többi család eltűnéséről a gettóból.

A tragikus eseményeken túl Reina – akinek nagy vágya volt, hogy író lehessen – leírja első szerelmével, Zygmunt Schwarzerrel váltott első csókját, amelyre röviddel azelőtt került sor, hogy városa náci megszállás alá került.

Reinát 1942. júliusában lőtték le német katonák, akik egy ház padlásán bujkálva találták meg őt azután, hogy elszökött gettójából.

1942. június 7.

„Bárhová nézek, vérontás. Borzasztó pogrom. Mindenhol öldöklés. Mindenható Isten, sokadszorra kérlek, alázkodom előtted, segíts nekünk, ments meg minket! Úr Istenünk, engedj minket élni, kérlek, élni szeretnék! Annyira keveset éltem. Nem akarok meghalni. Félek a haláltól. Minden más annyira hülye, annyira kicsinyes, annyira lényegtelen. Ma még azon aggódom, hogy csúnya vagyok; holnap pedig lehet, soha nem gondolkodom többet.”

A könyv utolsó passzusait szerelme, Zygmunt fejezte be a lány halála után.

Zygmuntot Auschwitzba deportálták, ám túlélte a tábort, később pedig doktorként szolgált az amerikai seregben. 1950-ben találkozott Reina testvérével, Elizabeth-el és anyjával, Różával, és visszaadta nekik a naplót.

(Forrás: BBC)

„Sokkoló volt látni. Ez volt az első alkalom, hogy tudomást szereztünk róla” – mondta Elizabeth, majd hozzátette, családjukból ők maradtak az egyetlen túlélők.

Ám a napló túl sok régi sebet tépett fel bennünk, ezért a könyvet egy banki széfbe helyezték.

„Tudod, az édesanyám soha nem tette túl magát a nővérem halálán” – nyilatkozta a húg.

A naplót végül 2012-ben Elizabeth lánya, Alexandra Bellak fordította lengyelről angolra, azzal a céllal, hogy jobban megismerje nénikéjét.

„Végső soron pedig azt gondoltam, nem csak meg szeretném ismerni Reinát, mindenkinek ismernie kell a történetét” – véli Alexandra.

(BBC)

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket