dunszt.sk

kultmag

Hat tipp a kiégés ellen (I.)

Talán nem túlzás azt állítani, hogy a művészek legnagyobb félelme a kiégés – ez a pszichikai jelenség, mely az ötletek hiányában, általános kedvetlenségben, levertségben és motiválatlanságban nyilvánul meg a leggyakrabban. A polgári munkahelyen dolgozó- vagy hobbiművészek számára is fenyegető, ám leginkább a szabadúszó, művészetükből élő alkotókat tartja rettegésben, s a rettegéssel együtt felmerül bennünk a kérdés is: mégis mit tehetünk a kiégés ellen, hogyan előzzük meg azt? Az artsy.net művészeket és szakembereket kérdezett a témával kapcsolatban, s igyekeztek olyan megoldásokat bemutatni, melyet minden művész munkaidőtől és anyagi tőkétől függetlenül alkalmazni tud. Cikkünk első részében hármat mutatunk be (a többi itt érhető el).

C. Finley művész és kurátor válasza első látásra közhelynek tűnhet: művésztársainak azt tanácsolja, egyszerűen tartsanak szünetet. Az alkotói válság kellős közepén csak még megterhelőbb, ha erőltetjük a tevékenységet, s ez könnyen kimerít lelkileg és testileg egyaránt. Finley azt vallja, minden nagyobb projektje között három napnyi szünetet ad magának, ilyenkor általában elvonul a természetbe, hogy újra kapcsolatba tudjon lépni azzal és önmagával. Bármily szerény kiruccanásról legyen is szó, teljesen hátrahagyja az internetet, a technológiát, hogy új erőre kapjon.

Sophia Narrett: A More Careful Recipe (2018), részlet

Sophia Narrett finom, a legkisebb részletekig kidolgozott gobelineket varr. Bár introvertáltnak vallja magát, a válasza szinte Finley módszerének ellentéte: ő azt tanácsolja, bármily csábító is, ne zárkózzunk el a világtól. Bármilyen jó érzés is mélyen belemerülni egy projektbe, nem szabad elzárkóznunk a világ elől. Narrett azt tapasztalta, ha három-négy napon át semmilyen szociális tevékenységben nem vesz részt, rátör a szorongás. Fontosnak tartja, hogy a művész „stúdión kívüli életére” is elegendő időt szánjon, főleg krízishelyzetben.

Jamian Juliano-Villani, a feltörekvő képzőművész szerint a legjobb megoldás, ha válsághelyzetben olyan kreatív tevékenységhez folyamodunk, aminek nincs köze saját szakmai gyakorlatunkhoz. Bevallása szerint nagyon energikus, állandóan csinálnia kell valamit – legyen szó húsvéti kosárról vagy barátságkarkötőkről. Véleménye szerint egy alapos takarítás vagy állatkertlátogatás is segíthet. Ő maga például régi VHS-kazetták után kutat az interneten. Más emberek életét és körülményeit látni segíthet abban, hogy új látásmódokat szerezzünk, és „kiszabaduljunk a fejünkből”.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket