dunszt.sk

kultmag

Nem szereti a Csillagok Háborúját, bár nélküle nem ismernék

Cédric Delsaux képein nem fikció, hanem valóság az, ahogy Darth Vader, a sötét erő ünnepelt vezére nézi, amint droidjai elfoglalják a raktárakat, az utcákat, a várost. Hosszú ideig járta a világot, elhagyatott helyszíneket fényképezett. Melyeket az idő múlásával harcolni képtelen ember épített, hogy tönkre tegye, elpusztítsa azokat. Ő azonban a romos gyárakat, raktárakat, parkolókat vagy más külvárosi építményeket más szemmel látta.

Dark Lens

Számára a szépség és az rútság keverékét jelentették. A valós világ és a mindennapi életbe egyre mélyebben behatoló fikció kombinációját.

„Az általam keresett helyekből hiányzik valami. És ami hiányzik, azzal én egészítem ki” – mondja a Sme napilapnak Cédric Delsaux. És így az elhagyatott helyszíneket a Csillagok háborúja alakjaival töltötte meg, miközben maga a sorozat nem nyűgözte le.

Delsaux úgy véli, nem erről a filmről szólnak a képei. „Rólunk szól. És mikor rólunk beszélek, nem a franciákat, amerikaiakat, oroszokat vagy kínaiakat értem. Hanem az emberi fajt. Éppen csak az emberek helyett droidokat – emberhez hasonló robotokat a Csillagok háborújából – kezdtem el használni a képeimen.”

Képeit könyv alakban is meg szerette volna jelentetni, de ehhez George Lucas beleegyezése is kellett. Mikor megmutatta a képeket a rendezőnek, az zseninek nevezte a fotóst, így jöhetett létre a kötet.

Sputnik

„Sci-fi világban élünk, azonban ezt nem mindenki tudatosítja. Különös, hogy az emberek egy új világot építettek, amit az első, az eredeti világ – a természet – fölé emeltek. Azt gondoljuk, hogy ez normális, a városi szcenáriók ilyen hiperrealista összefolyása, mivel többségünk ebben él.”

Cédric Delsaux képeivel arra szeretne rámutatni, hogy a mindannyiunk által megélt valóságot fikciókon keresztül szemléljük, és a köztük húzódó határ vékony, pillanatokon belül megszűnhet.

Erről szól kiállítása is, mely most Pozsonyban A fotó hónapja nevű rendezvénysorozaton látható Welcome to the dark Corporation címmel.

A képek forrása: www.cedricdelsaux.com

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket