dunszt.sk

kultmag

Három jelölt maradt a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjra

A Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei, hetedik évfolyamának jelöltjei: Czakó Zsófia, Harag Anita és Pál Sándor Attila – adta hírül a litera.hu. A díjat 2019. december 5-én, csütörtökön 17 órakor adják át az Írók boltjában. A díjátadó ünnepségen közreműködik Dés András.

Az ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, 35 évesnél nem idősebb szerzők (írók, költők, kritikusok, esszéisták) támogatása, számukra egy évnyi nyugodt munkakörülmények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése.

Az ösztöndíj összege nettó 6.000 euró. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egy hónapos stuttgarti alkotói tartózkodásra. Az ösztöndíj minden év őszén a sajtó jelenlétében kerül átadásra a kultúrát, az irodalmat támogató budapesti vendéglátóhelyek valamelyikén. Az ösztöndíj kuratóriuma: Keresztury Tibor író, kritikus, szerkesztő, a kuratórium elnöke, Parti Nagy Lajos (korábban, az ösztöndíj létrehozásától kezdve haláláig Esterházy Péter) író és Szilasi László író, irodalomtörténész, tanszékvezető egyetemi tanár, kurátor.

A fiatal magyar szerzők legnagyobb összegű támogatásának számító ösztöndíjat Dr. Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth & Partners csoport alapítója, a magyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hun­garica díjjal és a Magyar Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett mecénása, támogatója hozta létre.

Az ösztöndíjat első alkalommal, 2013-ban Krusovszky Dénes, 2014-ben Mán-Várhegyi Réka, 2015-ben Áfra János, 2016-ban Bencsik Orsolya, 2017-ben Závada Péter, 2018-ban pedig Simon Márton nyerte el.

A kuratórium a könyvkiadók javaslatai alapján először egy Top10-es listát állított össze, amelyből most a három shortlistes szerzőt kiválasztotta. Idén a következő tíz könyvet jelölték a díjra:

Czakó Zsófia: Nagypénteken nem illik kertészkedni (Scolar)
Dékány Dávid: Dolgok C-hez (Jelenkor)
Győrfi Kata: Te alszol mélyebben (Jelenkor)
Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb (Magvető)
Kerber Balázs: Conquest (Jelenkor)
Kormányos Ákos: Paraván (Forum-FISZ)
Moesko Péter: Megyünk haza (Műút)
Pál Sándor Attila: Balladáskönyv (Magvető)
Purosz Leonidasz: Egy férfi sosem hagyja félbe (Magvető)
Vass Norbert: Indiáncseresznye (FISZ)

A legjobb háromba jutott másik két szerző 500-500 Euró elismerésben részesül.

Harag Anita novellája a portálunkon

Képek forrása: divany.hu, dunszt.sk, youtube.com

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket