dunszt.sk

kultmag

Indul a Pozsonyi podcast (második rész)

Elindult a Pozsonyi podcast, a Denník N-hez tartozó, magyar nyelvű beszélgetéssorozat, melynek moderátorai Krekovič Beck Tímea és Szalay Zoltán. Ezúttal Krekovič Beck Tímeát kérdeztük a műsorral kapcsolatban.

Mikor, hogyan jött a Denník N-el való együttműködés, egy magyar nyelvű műsor létrehozásának ötlete, igénye?

Ez bennem lassan érlelődött, több dolog kombinációja. Elsősorban szeretek podcasteket hallgatni, és többnyire szlovák nyelvű podcasteket találok Szlovákiában. Magyar nyelvű podcast nem is létezett, vagy nem tudok róla. Ez az ötlet sokáig velem volt, tudtam, hogy ez olyasvalami, ami nálunk nincs és hiányzik. Igazából egy napon felvetettem a Denník N-ben és kíváncsi voltam a reakcióra, az végül lelkes volt, ami motivált. Mindig szeretem, ha ilyen „nyelvi keveredésre” kerül sor, és szép gesztusnak láttam, hogy a szerkesztőség nyitott egy magyar nyelvű podcastre. A nyitottság számomra kíváncsiság is. Az, hogy elfogadtak, azt jelenti, kíváncsiak a témáinkra, arra, mivel foglalkozunk a kultúra és közélet szintjén, mi foglalkoztat minket, milyenek a problémáink… a Denník N pedig egy természetes felület volt, hiszen én is és Zoli is már írtunk cikkeket ott korábban és megbízok bennük. Számomra ez egy nagyon szép kombináció.

Van-e olyan téma vagy kérdéskör, mellyel mindenképpen foglalkozni szeretne majd a podcast?

Nem tudom. Mivel mindketten irodalmi közegben mozgunk (én fordítónőként, Zoli író), picit arrafelé húz a szívünk, lesz sok kultúra, irodalom, képzőművészet… számomra nagyon fontos lenne bemutatni azokat az embereket, akik Szlovákiában ismertek, de inkább szlovák közegben, pedig magyar kissebséghez tartoznak, és persze majd próbálunk társadalmi kérdéseket is nyitni, pélául az officiális magyar nyelvhasználatról és nyelvoktatásról, ugyanúgy majd a magyar pártok kampányaira is próbálunk odafigyelni és valamilyen szinten reflektálni a választások előtt és után.

Ígéretesebb platform-e a podcast, mint például a rádiózás? Ha igen, miért?

Szerintem ígéretes, persze le a kalappal mindenki előtt, aki klasszikus rádióban dolgozik, számomra az hihetetlenül nehéz munka, a podcastben éppen az a kellemes, hogy szabad, nem annyira formális, lehet közben tanulni, több minden belefér és az interneten bárki bármikor könnyedén rátalálhat. 

Van-e már valamilyen visszhangja a projektnek?

Idáig nem sok, elég sokan lájkoltak pár nap alatt, úgy tűnik, igény van, ennek nagyon örülünk és reméljuk, még többen megtalálnak minket a jövőben.

Krekovič Beck Tímea és Szalay Zoltán a stúdióban. Forrás: a podcast Facebook-oldala

A podcast következő, Grendel Lajosra emlékező részének vendége Száz Pál és Czinki Ferenc lesz. A podcastot bemutató előző cikkünkben Szalay Zoltán moderátort kérdeztük.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket